Administrație

Ajutor de stat de peste un milion de euro pentru Aeroportul “Transilvania”

Aleşii judeţeni au aprobat joi, 9 mai, cu prilejul unei şedinţe extraordinare, acordarea unui ajutor de stat de exploatare pentru R.A. “Aeroportul Transilvania Târgu-Mureș”, pe anul 2019, în cuantum minim de 4.800.000 de lei, în vederea acoperirii deficitului/pierderii înregistrate la activitatea de exploatare, precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli al aeroportului.

Prognoza traficului: sub 200.000 de călători/an

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, în contextul adoptării la nivel național a unei scheme de ajutor de stat de exploatare pentru aeroporturile regionale din România cu un trafic de maximum 200.000 de pasageri pe an (Ordin nr. 1259/5 martie 2019 al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), Regia Autonomă “Aeroportul Transilvania Târgu-Mureș”, regie aflată în subordinea Consiliului Județean Mureș, solicită autorității publice județene acordarea unui ajutor de stat de exploatare pentru acoperirea deficitului/pierderii din exploatare pe care o înregistrează.

“În acest sens, Regia a depus un Plan de afaceri din care, pe baza prognozei de trafic rezultă că, în anii 2019 și 2020 aeroportul nu va atinge 200.000 de pasageri, astfel încât va avea nevoie de ajutor public, ce poate fi acordat din bugetul județului, deoarece județele ale căror consilii județene au în subordine aeroporturi, au calitatea de furnizor al ajutorului. Față de suma de 5.500.000 de lei prevăzută în Planul de afaceri pentru anul 2019, în propunerea bugetului de venituri și cheltuieli se solicită suma de 4.800.000 de lei, ca ajutor minim de exploatare. Suma urmează a fi acordată Regiei, în tranșe trimestriale, din alocații bugetare, prin deschideri de credite lunare”, a precizat Péter Ferenc.

Venituri de 9,9 milioane de lei în bugetul pe 2019

La activitatea curentă, se propune o creștere a veniturilor totale, incluzând și transferul din bugetul județului, cu 35%, comparativ cu veniturile înregistrate în anul precedent (9.950.000 de lei față de 7.384.000 de lei), urmare a prognozei de creștere a traficului de pasageri, reluat la terminarea lucrărilor de reparații capitale suprafețe de mișcare, în semestrul II al anului trecut.

În structura veniturilor totale în sumă de 9.950.000 lei, ajutorul de stat de exploatare din bugetul județului este de 4.800.000 lei, ceea ce reprezintă aproape jumătate din venituri (48,2%), fără a lua în considerare activitatea de investiții.

“Veniturile prognozate pe anul 2019 s-au bazat pe un trafic estimat de 153.034 de pasageri, atestându-se faptul că Aeroportul “Transilvania” se încadrează în prezent la schema de ajutor exploatare pentru aeroporturi cu un trafic sub 200.000 de pasageri”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

În ceea ce privește cheltuielile, se remarcă o creștere a acestora, proporțional cu creșterea volumului de activitate, în special a cheltuielilor cu bunuri și servicii (cu peste 70%), dar și a cheltuielilor de personal ( 32%) ca urmare a unor noi angajări, pentru unele posturi vacante, dar și a creșterii câștigului mediu brut lunar pe salariat ( 23%) în vederea reducerii decalajului față de câștigul mediu lunar pe salariat, la nivelul economiei naționale.

La activitatea de Investiții, din suma totală de 12.424.000 de lei, 11.860.000 de lei (95,5%) reprezintă alocația de la bugetul județului , diferența de 564.000 de lei fiind acoperită din tariful de securitate perceput de Regie și alte surse proprii.

Alex TOTH

 

 

 

Post-ul Ajutor de stat de peste un milion de euro pentru Aeroportul “Transilvania” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ajutor de stat de peste un milion de euro pentru Aeroportul “Transilvania”

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button