Administrație

Centru de recuperare și dezintoxicare după metoda americană Minnesota în pregătire la Târgu Mureș

Miercuri, 17 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a anunțat alături de Călin Zamfirescu un nou proiect aflat într-un stadiu incipient pentru organizarea unui Centru de recuperare și dezintoxicare la Târgu Mureș.

Un centru de consiliere și sensibilizare

„Ne știm de mai mult timp cu Călin Zamfirescu și ne asociem într-o problemă care mă preocupă foarte mult și mă bucur foarte mult că și el o are în cap și că e într-o fază în care poate să ne îndrume și pe noi să găsim cea mai bună formulă pentru acest stabiliment pe care vrem să îl demarăm. Este vorba de a gândi o instituție, să zicem, nu pot să-i spun doar o simplă organizare, pentru că este un lucru delicat, e un lucru arhicunoscut și din păcate toată lumea închide ochii. Toată lumea caută doar goana după senzațional. E vorba de o situație în care România, iată, în 25 de ani a alunecat foarte rapid pe panta descendentă a ceea ce înseamnă consum de droguri și ceea ce înseamnă involuția asta și care marchează masiv societatea și tineretul. Suntem conștienți că există o dezvoltare destul de mare, scăpată de sub control, dar nu putem să stăm pasiv și atunci ne-am gândit să înființăm acest Centru de recuperare. În primul rând de consiliere, de sensibilizare, și în același timp și de dezintoxicare, de recâștigare a acestor tineri. E vorba despre consumul de droguri, de alcool, în general ceea ce din păcate se întâmplă și așa de puțină lume este implicată. Marșăm masiv și pe ceea ce înseamnă depunerea unui proiect pe fonduri europene și chiar vom fi foarte în ofensivă la capitolul ăsta pentru că nu mi se pare corect să nu fii susținut în acest domeniu. Nu știu cine va fi șeful comisiei, dar vom ajuge 100% cu un demers în acest domeniu pentru a susține acest stabiliment la Târgu Mureș, într-o zonă centrală a țării, să ne asumăm într-un parteneriat foarte larg și ce înseamnă spital și ce înseamnă UMF și toată lumea care poate să contribuie la acest centru de dezintoxicare, nume care se va schimba cu timpul”, a transmis Dorin Florea.

Economistul Călin Zamfirescu, cu o experiență în domeniu de câțiva zeci de ani, a venit cu această propunere la primar, fiind prieteni mai vechi. El a lucrat ca voluntar timp de mai mulți ani la Cluj Napoca la o organizație de asistență socială în diverse domenii, Christiana, însă s-a decis acum un an să se întoarcă la Târgu Mureș și să aplice ceea ce a învățat aici, devenind coordonatorul viitorului centru.

„Ceea ce mi s-a întâmplat mie la Cluj a fost că am întâlnit un program care funcționeză din anii 2000 fondat de un american. Fundația Christiana în board-ul căreia am fost câțiva ani și în care am făcut voluntariat 4 ani și ceva se ocupă cu foarte mare succes la Cluj de recuperarea din adicții, dependențe de alcool, de droguri, de etnobotanice, jocuri de noroc, tot ceea ce știți că duce la compulsivitate”, a subliniat el.

Clujul i-a deschis ochii la problemele curente

De ce s-ar apuca un economist de această treabă? „Cred că mi-a venit vremea să mă întorc înspre mine însumi și n-am să ascund asta, înspre credință. M-am întors la Târgu Mureș după ce am văzut cât de mare e jalea în Cluj: copii de ciclul de școală generală care consumă etnobotanice, copilași care consumă droguri, mii și mii de alcoolici. Singurul om la care m-am gândit pentru că ne știm de ani buni și cândva am fost chiar foarte apropiați, iar domnul primar m-a ajutat cum nu m-a ajutat nicio rudă cândva în cariera mea, a fost dânsul. În toate discuțiile avute până acum, am înțeles că voi avea un partener senzațional în acest proiect extraordinar de complex”, a spus Călin Zamfirescu.

Termenul de realizare este de apoximativ 3 luni pentru a găsi în primă fază psihologi, sociologi, medici, toxicologi, și o mare parte de voluntari pentru a crea o echipă care să se ocupe.

Locația pentru ședințe și întruniri în acest sens va fi până se va găsi altceva Bastionul Dogarilor din Cetatea Medievală Târgu Mureș. În acest sens primarul va delega și oameni din primărie pentru a atrage mediul de la Inspectoratul Județean. Se plănuiește și instruirea diriginților în acest sens și discutarea acestor subiecte în mod profilactic cu elevii.

O metodă care dă rezultate de 70 de ani

„Nu știu dacă aveți în familie consumatori compulsivi, dacă aveți prieteni, dar problema este uriașă în țara noastră. Readuc aminte că mai după toate statisticile, România se află pe unul din primele 5 locuri în Europa în ultimii 4 ani, fără a lua în seamă consumul de băuturi alcoolice din gospodăriile personale. Dependențele acestea reprezintă un adevărat flagel. Ce probleme, drame și consecințe există în familiile din România, nu cred că trebuie să vi le spun. Ceea ce este grav e că suntem într-un mediu, România, în care dependența nu este tratată ca boală, ci este stigmatizată: consumatorul este dus cu capul, nu are ambiție, nu are voință, e prostalău. Când spui în America „I am Jack and I am an alcoholic”, înseamnă ca sunt Jack și am diabet, am o boală. Când spui în România „Sunt Valeriu și sunt alcoolic”, ah, ăla e un alcolist. Cred că sesizați nota peiorativă. Asta înseamnă stigma în România. Stigma este un prag uriaș pe care trebuie să îl depășim și a doua este ignoranța. Procesul este unul senzațional de dificil și de complex. Metoda prin care vrem să mergem în recuperare se numește metoda Minnesota, care a salvat zeci de milioane de oameni până în acest moment în lume și este o terapie de grup și individuală bio-psiho-socio-spirituală. Are grijă de nutriție, de bucla în care te afli, de valorile pe care le-ai uitat, de stările tale emoționale”, a subliniat Călin Zamfirescu.

Modelul Minnesota a fost numit astfel după statul american Minnesota unde a fost implementat pentru prima dată acest model, în anii 1950. Modelul s-a dezvoltat de-a lungul timpului, integrând grupurile de suport de tip Alcoolicii Anonimi în programele de psihoterapie și dezintoxicare susținute deja în clinicile cunoscute.

Modelul a fost un real succes, fiind adoptat treptat de clinici pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Astăzi el reprezintă un standard pentru tratarea dependențelor de orice tip.

Inițial, aplicat pentru persoanele alcoolice, modelul a fost preluat și în tratamentul dependenței de droguri și ulterior pentru tratarea dependențelor comportamentale precum dependența de jocuri de noroc sau mâncatul compulsiv.

Modelul s-a dovedit eficient pentru toate aceste tipuri de dependență, având la bază două principii esențiale: dependența este o boală cronică, cu consecințe grave asupra organismului și sistemelor mentale, iar scopul tratamentului este abstinența.

Vor urma o serie de pași pentru stabilirea centrului

Ca în cazul oricărei boli cronice, recuperarea pentru dependență este un proces îndelungat și nu se termină odată cu parcurgerea programului terapeutic. Pacientul trebuie să își însușească o serie de principii și să învețe să folosească mecanisme de control și de gestionare a tentațiilor către consum, care îl vor ajuta să rămână abstinent.

Pașii sunt deja clar stabiliți pentru perioada imediat următoare. „Avem deja câțiva oameni pe listă, vorbesc de psihiatri, de consilieri în adicție, de consilieri spirituali care deja s-au oferit să vină voluntari, vom merge cu siguranță un număr de luni pe voluntariat pentru că vor avea loc niște preinterviuri ale psihologilor și asistenților sociali care vor să vină și vor să demonstreze asta prin voluntariat. Preinterviurile vor fi urmate de săptămâni de zile în care îi voi urmări în grupuri. Mai devreme sau mai târziu, dorința de a face ceva dispare, ori este foarte important să vezi a la long. Are suflet? Are deschidere? Vrea s-o facă? Pasul următor va fi finațare pentru programul de pregătire de 160 de ore de teorie, 40 de ore de practică la programul din Cluj, mergem noi acolo, vin ei încoace, se termină programul de 3-6 luni și oamenii aceia vor fi acreditați. În final ajungem ca centrul de recuperare să fie acreditat de Ministerul Muncii”, a subliniat Călin Zamfirescu.

Acest ajutor acordat dependenților sau familiilor lor va fi, în caz de nevoie, subfinanțat (pentru cei cu venituri foarte mici), iar în cazul în care cei care participă stau mai bine din punct de vedere financiar, va fi co-finanțat.

„Sunt foarte motivat pentru că îmi dau seama de amploarea proiectului, îmi dau seama de faptul că este pur și simplu abandonat, este tratat cu multă superficialitate și într-un mod, să zicem, senzațional, ori acești copii sau acești oameni au chiar nevoie de un program serios prin care pot fi reintegrați și pot fi salvați. Mă bucur foarte mult de Călin că va coordona acest proiect și maxim până în septembrie să găsim soluția pentru ca echipa să fie formată, stabilimentul este și să demarăm proiectul pentru că va fi destul de amplu”, a concluzionat primarul municipiului Târgu Mureș.

Post-ul Centru de recuperare și dezintoxicare după metoda americană Minnesota în pregătire la Târgu Mureș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Centru de recuperare și dezintoxicare după metoda americană Minnesota în pregătire la Târgu Mureș

Credit autor: Elena.Polearus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button