Administrație

EXCLUSIV – Datoria reală: află cât de îndatorat este orașul Târgu Mureș – în trei luni, s-au plătit 100.000 de euro doar dobânzi și comisioane

SITUAȚIA FINANCIARĂ. În primul trimestru al acestui an, Primăria Târgu Mureș a făcut plăți de aproape 100.000 de euro doar în contul dobânzilor și comisioanelor împrumuturilor bancare contractate și aflate în vigoare.

 

Conform contului de execuție aferent primelor trei luni ale anului, asumat de conducerea Serviciului Buget-Control Financiar Intern din cadrul Direcției Economice a municipalității, s-au efectuat plăți în cunatum total de 460.760 pentru dobânzi și comisioane aferente datoriei publice locale.

 

msnews vă prezintă adevărul nespus despre cât de îndatorat e orașul Târgu Mureș la bănci comerciale și terți.

 

Credite rambursabile, nu nerambursabile

 

Înainte de a vă expune datoriile pe care le are Târgu Mureș, câteva fapte de dată recentă. În ianuarie 2019, Consiliul Local Târgu Mureș a votat, în majoritatea sa, contractarea și garantarea cu venituri proprii a unui împrumut bancar în valoare de maxim 89.835.883,80 lei, cu o maturitate de maxim 13 ani.

 

De asemenea, la începutul lunii aprilie (în 2 aprilie 2019), municipalității conduse de Dorin Florea i-a fost aprobat un împrumut în cuantum de peste 33,5 milioane de lei (exact: 33.582.570 lei), de la BCR, împumut care trebuie rambursat în 9 ani și jumătate (114 luni) și care are o perioadă de grație de 3 ani și jumătate (42 de luni).

 

Acesta este împrumutul contractat de municipalitatea Târgu Mureș și aprobat cu mențiunea specială “pentru parcarea subterană din Piața Trandafirilor”. Ulterior, consilierii locali au cerut revenirea asupra proiectului, însă, deocamdată, subiectul a rămas în aer și împrumutul și-a continuat cursul.

 

Datoria unui oraș

 

În momentul contractării (aprilie 2019) noului credit la BCR de peste 33,5 milioane de lei, administrația condusă de primarul Târgu Mureș, Dorin Florea, mai avea încă cinci împrumuturi (finanțări rambursabile). Să le expunem spre știința contribuabilor interesați de soarta financiară a urbei.

 

Subliniere: sumele și faptele prezentate provin din surse oficiale, respectiv din datele Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, serviciu din cadrul Direcției Generale Trezorerie și Datorie Publică de pe lângă Ministerul Finanțelor Publice.

 

Cele cinci împrumuturi sunt următoarele: două serii de obligaţiuni municipale în valoare totală de 52 de milioane de lei (bani cu care s-au făcut investiţii publice locale în anii 2007-2008 (finanțare rambursabilă în 20 de ani – cu 1 an de graţie; un împrumut la UniCredit Bank de peste 54,6 milioane de lei (exact: 54.635.694,28 lei), bani cu care s-au făcut investiții publice locale și proiecte FEN în 2010, acest credit fiind luat pe 10 ani, cu o perioadă de 3 ani de grație; un împrumut la Garanti Bank în cuantum de 1.838.380,33 euro luat pe o perioadă de 10 ani cu 22 de luni de grație (cu aceștia bani s-au făcut investiții publice locale în 2010); un împrumut la BCR de 39 de milioane de lei, luat pe 10 ani cu 2 ani de grație, bani cu care s-au făcut proiecte FEN în 2015.

 

Vă reamintim că printr-o decizie definitivă a instanței, Primăria Târgu Mureș, obligată să plătească în acest an 4 milioane de euro din bugetul orașului, datoria Energomur către E-On (detalii AICI).

 

De asemenea, conform eșalonării tragerilor financiare, anul viitor Primăria Târgu Mureș va plăti pentru creditele pe care le are peste 11,6 milioane de lei (exact 11.635.196,84 lei), în 2021 va plăti peste 15,2 milioane de lei (exact: 15.230.859,16 lei), iar în 2022 va achita băncilor la care este datoare peste 6,7 milioane de lei (exact: 6.716.514 lei).

 

La calcularea gradului de îndatorare a unei administrații publice se face media pe ultimii 3 ani anteriori anului în care se solicită autorizarea împrumutului a veniturilor proprii (formate din impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, venituri şi cote defalcate din impozitul pe venit) din care se scade media pe ultimii 3 ani a veniturilor obținute din valorificarea unor bunuri.

 

 

Cătălin VISCHI

Liviu DAMIAN

 

 

 

 

 


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: EXCLUSIV – Datoria reală: află cât de îndatorat este orașul Târgu Mureș – în trei luni, s-au plătit 100.000 de euro doar dobânzi și comisioane

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button