Administrație

Patru blocuri din Iernut, eficientizate energetic

Peste 130 de locuitori ai oraşului Iernut vor beneficia de locuințe mai bine protejate la vicisitudinile vremii și vor plăti mult mai puțin pentru costurile curente de întreținere, ca urmare a reabilitării termice a unui lot de patru blocuri din oraș. Acesta este un nou proiect finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 pentru eficientizare energetică, după cel prin care administrația publică investește fonduri europene pentru scăderea consumurilor de energie la Casa de cultură și Primăria orașului, situate una lângă cealaltă în Piața 1 Decembrie 1918 din centrul localității.

Finanţare de peste 400.000 de euro

Contractul a fost semnat la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, de către Ioan Nicoară, primarul oraşului Iernut, şi Simion Creţu, director general ADR Centru. Este vorba de cererea de finanțare pentru „Creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe din orașul Iernut – blocul de locuințe nr.16 strada Mihai Eminescu, blocul de locuințe nr. 17 strada Mihai Eminescu, blocul de locuințe nr.18 strada Mihai Eminescu, blocul de locuințe nr.10 strada Gheorghe Doja”, care obține o alocare financiară nerambursabilă de peste 417.250 de euro prin Prioritatea de Investiții 3.1.A ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor de locuit. Valoarea totală a proiectului este de peste 3,27 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în acest municipiu se vor investi în total aproape șapte milioane lei, pentru reducerea consumurilor și eficientizare energetică, în domeniul public și privat.

Ce prevede proiectul

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la patru blocuri cu 98 de gospodării, respectiv peste 130 de cetățeni. Creșterea performanței energetice la aceste blocuri de locuințe din orașul Iernut se va asigura prin realizarea unor lucrări care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, asigurarea și menținerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localității. Practic, pe lângă termoizolarea părții opace a acestor zece blocuri (pereți, acoperișuri/terase și zona hidroizolațiilor de la fundații), se va schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic și se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar și înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie. Reducerea consumului de energie va duce la reducerea sumelor achitate pentru energia termică.

Proiectul este gândit  în așa fel încât necesarul de căldură să se reducă în medie cu circa 50% față de nivelul actual, scăzând la jumătate consumul de energie și emisiile poluante. Concret, după finalizarea proiectului, adică începând cu luna aprilie 2020, consumul anual de energie primară la cele patru blocuri de locuințe din orașul Iernut va fi de maxim 1,023 kWh/an, iar cantitatea de emisii de gaze poluante, în special CO2, va fi de maxim 167 tone/an, sub 45% din cât se emit în prezent în atmosferă. Poate cel mai important fapt este că aceste două proiecte vor determina și reducerea subvenției acordate de edili pentru prețul agentului termic, sumele economisite urmând a fi folosite pentru investiții în municipiu.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică pentru locuințele din Regiunea Centru a fost deschis inițial în anul 2016 și, după flexibilizarea regulilor de accesare a fondurilor a fost redeschis în anul 2017. La nivel regional avem semnate 16 proiecte, a căror valoare totală cumulată este de circa 110 milioane lei. Pe lângă acestea, avem și 58 de proiecte de eficientizare energetică în clădirile publice, a căror valoare totală este de aproape 340 milioane lei, fapt care dovedește că există foarte mare interes în utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor”, a declarat Simion Crețu.

Termenul de finalizare, 31 martie 2020

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală  de 3.276.384,94 de lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 31 martie 2020. Din această sumă, o parte sunt cheltuieli eligibile, respectiv care pot fi decontate din resurse publice și o altă parte sunt cheltuieli neeligibile, pentru activități conexe și diferite avize. Din suma totală a cheltuielilor eligibile, 60% sunt sume nerambursabile alocate de către Autoritatea de Management a POR din fonduri europene, respectiv 1.908.678,58 de lei (circa 417.250 de euro), restul reprezentând contribuția locatarilor și a municipalității.

Alex TOTH

Post-ul Patru blocuri din Iernut, eficientizate energetic apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Patru blocuri din Iernut, eficientizate energetic

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button