Cultură

4% din unitățile de învățământ mureșene intră în noul an școlar cu probleme

Peste 50 de unități școlare din județul Mureș nu au autorizație de securitate la incendiu sau autorizație sanitară de funcționare, iar în multe dintre acestea situația se repetă de ani de zile.

Alte școli sunt încă în șantier, iar altele așteaptă primarii să efectueze investițiile necesare, spune inspectorul școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie.

Nu avem, în acest moment, în 30 de unități școlare autorizație de securitate la incendiu și, în 26 de unități școlare, însumând 44 de niveluri de pregătire, nu au autorizați sanitare de funcționare. De asemenea, la nivelul învățământului preuniversitar, avem și 59 de investiții, de obiective în derulare, care nu vor împiedica sub nicio formă începerea noului an școlar.

Ioan Macarie a precizat că există soluții și pentru școlile care nu au autorizație de funcționare, iar Guvernul alocă fonduri speciale pentru grupurile sanitare.

Inspectorul școlar general a făcut și un apel la colaborare către autoritățile locale, în special către primării, pentru amenajarea școlilor în cele mai bune condiții:

Mesajul meu este ca toate instituțiile abilitate pentru asigurarea unor bune condiții pentru deschiderea anului școlar să se mobilizeze, primăriile, inspectoratul școlar, DSP-ul și așa mai departe, pentru că, în județul Mureș, de foarte mulți ani, nu au fost probleme în începerea anului școlar în cele mai bune condiții. Școlile care nu reușesc să intre în legalitate nu au apă și toaletă în școală. Urmează ca, prin Hotărârea de Guvern 363, 17 unități școlare să demareze lucrările pentru a-și aduce apa și a-și amenaja grupuri sanitare.

Problemele școlilor din toată țara au fost dezbătute astăzi în cadrul unei videoconferințe susținute de ministrul de interne și ministrul educației naționale.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a ridicat problema Colegiului Național ”Unirea” din Tg.Mureș , unde încă nu există o soluție privind viitorul juridic al clădirii:

În județul Mureș avem și o problemă mai deosebită, în sensul că foarte multe clădiri în care funcționează unități de învățământ au fost retrocedate cultelor religioase și, în primul rând, Bisericii Romano-Catolice, iar perioada prevăzută de lege pentru închirierea acestor spații a expirat. Dacă în majoritatea cazurilor, în urma discuțiilor cu Biserica Romano-Catolică am găsit soluții pentru concesionare pe perioadă îndelungată a clădirilor respective sau pentru vânzarea acestora către UAT-uri, avem și o problemă mai deosebită, problema Colegiului Național ”Unirea” din Târgu Mureș, unde nu reușim să ajungem la o înțelegere cu Biserica Romano-Catolică și avem și probleme legate de finanțarea activităților curente din școală.

Ministrul interimar de interne, Mihai Fifor, le-a cerut prefecților să se deplaseze în școli pentru a verifica stadiul pregătirilor și, până la sfârșitul acestei zile, să trimită informări, împreună cu inspectoratele școlare, referitoare la problemele existente.

Raluca Creţ

The post 4% din unitățile de învățământ mureșene intră în noul an școlar cu probleme appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: 4% din unitățile de învățământ mureșene intră în noul an școlar cu probleme

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button