Cultură

Expoziție Ion Grigorescu la Camera K’Arte

Expoziția ”Marica” are deschiderea vineri, 20 septembrie, la ora 20.00, în prezența artistului, la Camera K’Arte din Târgu-Mureș.

Asociația K’Arte organizează o expoziție de fotografie a celui mai contemporan artist român – Ion Grigorescu. El a devenit cunoscut în special în anii ’70-’80 fiind primul român ce a pus în practică conceptul de ”anti-artă”.

Expoziția face parte din proiectul ”Artă contemporană în Camera K’Arte”, proiect co-finanțat de Consiliul Județean Mureș și Primăria Municipiului Târgu-Mureș, iar partenerii evenimentului sunt Liliac- The Wine of Transylvania și Mnemosyne – Asociatie culturala Franco Romina AEFR.

Contestatarul sistemului comunist

Pictorul a exploatat teme politice vernaculare și identitate prin intermediul practicilor artistice precum: body-art, pop-art, performace, film și foto care erau realizate pe un ton critic la adresa contextului social și politic din 1971. În acea perioadă, artistul și-a desfășurat activitatea pe ascuns deoarece arta sa era una contestatară în ceea ce privea regimul și sistemul comunist. Însă, operele sale artistice au reușit să depășească granițile României după 1990, astfel autocenzura a căzut și astăzi a devenit un artist de excepție iar operele sale sunt repere în peisajul artistic contemporan.

De asemenea, printre creațiile sale se găsesc: lucrări de gravură, pictură bisericească, dar și texte teoretice, pagini de jurnal, și studii de istoria fotografiei.

Marica, născută la Târgu-Mureș, este unul dintre apropiații artistului din perioada la care face referire expoziția (1970-1978). Pentru că a fost fotografiată de unul dintre cei mai importanți artiști români, imaginile sale au ajuns în muzee din SUA și Polonia.

Potrivit criticului de artă Ileana Pintilie, ”rolul jucat de acest artist asupra generațiilor de tineri artiști români, mai ales după 1990, rămâne de o maximă importanță. Chiar dacă aceste experimente vizuale au fost doar parțial cunoscute în epocă (…) importanța acestui artist care a adus o nouă viziune, un nou model de gândire în artele vizuale este unanim recunoscută”.

Andreea GONDOR

Post-ul Expoziție Ion Grigorescu la Camera K’Arte apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Expoziție Ion Grigorescu la Camera K’Arte

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button