Cultură

FOTO. Statuie dedicată Sfântului Iuliu Hossu

Recent, o statuie reprezentându-l pe cardinalul Iuliu Hossu a fost ridicată în piața care îi poartă numele – fosta Panov sau Bulgarilor, cum o ştiu târgumureşenii, în vecinătatea Centrului parohial şi al Bisericii „Sfântul Nicolae”. Statuia a fost aşezată pe soclu și va beneficia în toamnă de o slujbă de sfințire.

Idee din anul 2006

Preotul paroh Flavius Iosif Miheț a declarat că ideea s-a născut în 2006, anul sfinţirii Bisericii şi a Centrului Parohial din fosta piaţă Panov, și în 2010 au fost făcuți primii pași, însă proiectul a trenat fiindcă avizul din partea Ministerului Culturii a întârziat să vină. Partea artistică fost realizată de sculptorul Ioan Grama din Târgu-Mureş, iar partea de turnare în ceară e opera maestrului Santa Csaba din Sovata.
„L-am lăsat pe Dumnezeu să lucreze și exact așa s-a întâmplat, pentru că dacă o puneam în primii ani, era statuia unui cardinal. Dar, fiind beatificat în 2 mai la Blaj, vorbim de statuia unui fericit, a unui martir, un sfânt. De aceea este la înălțime joasă, pentru ca omul să îl simtă aproape de el. A fost mereu un OM între oameni”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, preotul paroh Flavius Iosif Miheţ.

Statuie realizată din fonduri proprii

Preotul Flavius Iosif Miheț a precizat că statuia a fost realizată din fonduri proprii: „A fost un vis frumos devenit realitate. Eu fac parte din prima generație de la Blaj care a făcut Teologia după ce Biserica noastră a fost pusă în libertate. Tot ce am și sunt e datorită drumului pe care l-am ales.”

Ceremonialul de sfinţire, în 2 septembrie

Statuia va avea parte de un ceremonial de sfințire în data de 2 septembrie.
„Noi, în Biserică, nu facem dezveliri, ci facem sfințiri. În cazul acesta, fiind vorba de un fericit martir, noi nu ne rugăm doar ca să sfințim aceasta statuie, ci îl rugăm pe sfântul pe care îl reprezintă să binecuvânteze acea lucrare şi cerem ocrotirea sa. Este vorba despre un act eclezial la care sunt invitați cel puțin trei episcopi, precum și credincioși și autorități civile. Cu binecuvântare Arhierească am crezut de bine să facem acest lucru la început de an bisericesc, care este la 1 septembrie, duminica. Luni, 2 septembrie, la ora 17.00, la trei luni după vizita Sfântului Părinte Papa Francisc vom face sfințirea pentru ca lumea, întoarsă din concedii până atunci, să poată participa la eveniment”, a explicat preotul Flavius Iosif Miheț.

Sprijin din partea Primăriei Târgu-Mureş

Costurile realizării statuii ca operă artistică s-au ridicat la aproximativ 47.000 de euro, cheltuieli în care intră partea de creație, turnare, material și amplasament. Preotul Flavius Iosif Miheț a subliniat, însă, ajutorul primit din partea Primăriei municipiului Târgu-Mureș.
„Ca operă, per întreg, nu ne arogăm toate meritele, ci doar pe cele artistice pentru că statuia este amplasată pe domeniul public și lucrările nu puteau fi făcute decât de către Administraţia Domeniului Public. Partea de soclu – pentru că s-a turnat un clopot de 8 metri cubi de beton în pământ – precum și acea cuadratură, scările și simbolistica au fost realizate cu sprijinul Primăriei. Statuia dorim să o donăm Municipiului Târgu-Mureș cu condiția de a rămâne aici chiar dacă noi nu vom mai fi, fără a se schimba vreodată amplasamentul”, a adăugat preotul Flavius Iosif Miheț.

 

Sacrificiu în numele Credinţei

Cardinalul Iuliu Hossu (1885-1970) a fost episcop al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, Senator de drept, deținut politic și o figură marcantă a credincioșilor greco-catolici, dar și cel care a citit la 1 decembrie 1918 din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea, alături de alți doi fruntași ardeleni, Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș, au dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia, care a fost înmânată Regelui Ferdinand 1. Pentru refuzul de a trece la Biserica Ortodoxă Română, la cererea lui Petru Groza, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Iuliu Hossu a fost persecutat politic și închis, printre alte locuri, la penitenciarul din Sighet, dar a fost și ținut sub arest la domiciliu forţat în mănăstirile ortodoxe, ultima fiind cea de la Căldărușani.

Cardinalul Iuliu Hossu a fost canonizat în acest an de către Papa Francisc și este sărbătorit în Biserica Catolică în data de 2 iunie împreună cu alţi şase episcopi greco-catolici ucişi din ură faţă de credinţă.

Post-ul FOTO. Statuie dedicată Sfântului Iuliu Hossu apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: FOTO. Statuie dedicată Sfântului Iuliu Hossu

Credit autor: Andrei Vornicu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button