Economie

Amnistia fiscală

Ministrul Finanţelor Publice intenționează restructurarea financiară, care prevede o amnistie fiscală pentru sute de mii de contribuabili. Este sau nu o măsură justă, în condițiile unui buget deficitar, dar și al multor români ajunși în pragul sărăciei?

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezentat elementele restructurării financiare în care a subliniat că nu e vorba de o amnistie fiscală ci o restructurare financiară, care a pornit de la situația companiilor de stat, pentru care ar fi singura soluţie de salvare, dar care să fie aplicată în acelaşi regim şi companiilor private. Amnistia fiscală anunțată zilele trecute de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pentru anumiți contribuabili se găsește acum concretizată într-un proiect de ordonanță de urgență în dezbatere. Actul normativ se referă la măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de 1 milion de lei, și e bazată pe un plan de restructurare, test al creditorului privat prudent, plată eşalonată şi supraveghere fiscală din partea ANAF pe durata acestei înlesniri, a afirmat ministrul Finanţelor.

MFP propune astfel mai multe scenarii de încadrare în această amnistie, estimând că măsura ar putea fi accesată de peste 300.000 de contribuabili care nu au posibilitatea să ceară măsuri de restructurare financiară pentru datoriile semnificative la stat. Această iertare de anumite datorii presupune, de fapt, conformarea la plată a contribuabililor. Finanțele le propun contribuabililor cu restanțe să plătească de bunăvoie taxele și impozitele, să declare tot ce n-au declarat și le oferă la schimb iertarea de dobânzi și penalități (obligațiile fiscale accesorii, așa cum sunt numite în legislație). Conformarea la plată ar trebui să se facă până la 30 noiembrie anul acesta, întrucât Fiscul nu va dispune amnistierea din oficiu.

Practic, e de datoria fiecărui contribuabil să-și analizeze singur situația fiscală și să vadă dacă se poate încadra în vreuna dintre ipotezele gândite de Finanțe ca să ceară aplicarea amnistiei.

Oficial, prin facilităţile fiscale propuse se urmăreşte: îmbunătăţirea recuperării creanţelor statului de la debitorii aflaţi în dificultate financiară şi salvarea companiilor aflate în dificultate financiară generată de disfuncţionalităţi structurale. Se știe că practicarea afacerilor din România este dificilă din cauza birocrației și algislației ambigue și schimătoare, un motiv pentru care multe firme nu au putut funcționa în parametri normali, acumulând în timp datorii serioase, aproape de colapsul financiar.

Dar se pune întrebarea dacă e corect față de celialți contribuabili, care și-au achitat la timp și în cuantumul prevăzut datoriile publice și care nu au beneficiat de această formă mascată de împrumut financiar, luptându-se cu forțe proprii pentru supremația de pe piață? Pe acestea cine le despăgubește financiar pentru efortul făcut?

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.agerpres.ro

The post Amnistia fiscală appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Amnistia fiscală

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button