Economie

Cel mai bogat român

Schimbare la vârf în lumea celor mai bogați români. Ion Țiriac nu mai deține prima poziție. Programatorul român Daniel Dines, fondator și director general al firmei de IT UiPath, este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboți software și îi ia locul fostului tenismen în clasamentul național.

Omul de afaceri Daniel Dines, despre care am mai vorbit la Buzunare pline, este cel care îl înlocuiește pe Ion Țiriac în topul celor mai bogați români. Antreprenorul nostru a ajuns atât de cunoscut încât a apărut chiar și pe coperta ediției americane a Forbes, alături de titlul ”Boss of the Bots” (Șeful boților).

Revista Forbes, i-a luat un interviu lui Dines la București, omul de afaceri român care deține în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologia RPA – robot process automation. Compania este evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanțare obținută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puțin 1,4 miliarde de dolari. În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit 568 milioane dolari în UiPath făcând din Dines primul miliardar din boți din lume” – amintește Forbes. Românul spune că în copilărie voia să se facă scriitor. Mama sa era profesoară, iar tatăl, inginer. Mai târziu, Daniel a descoperit că era bun la matematică și apoi a luat drumul programării când a văzut că în anii ’90 un programator câștiga în jur de 300 de dolari pe lună, un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflație și crahuri financiare. El a învățat singur limbajul de programare C , dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă și exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea. Conform celui mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, Ion Țiriac are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial). Aceasta ar însemna că Ion Țiriac (80 de ani) a fost detronat de Daniel Dines (47 de ani) în topul celor mai bogați români. etc. Potrivit Forbes, pe Daniel Dines îl caracterizează modestia și simplitatea.

„Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuință. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană” este crezul celui mai bogat român, fondatorul UiPath.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.startupcafe.ro

The post Cel mai bogat român appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Cel mai bogat român

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button