Economie

Regiunea Centru, cea mai interesată de deschiderea unor noi afaceri

Peste 8.700 de noi afaceri românești au fost înființate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile în actuala perioadă de programare (2014-2020). Finanțarea a fost acordată pentru proiecte în cadrul schemelor de ajutor de minimis România Start-up Plus și Diaspora Start-up.

Subvenţiile acordate de Ministerul Fondurilor Europene pentru înfiinţarea de companii prin schemele de antreprenoriat în perioada 2014 – 2020 se ridică la 384,2 de milioane de euro. Cele 8.715 de afaceri nou înființate prin Start-up Plus și Diaspora Start-up vor crea până la sfârșitul perioadei minimum 17.430 de noi locuri de muncă. 2.475 au fost deja create în cadrul firmelor înființate prin Diaspora Start-Up, arată datele prezentate de Ministerul de resort. De asemenea, se estimează că aceste afaceri ar urma să aducă la bugetul de stat contribuții în valoare de 38,4 milioane de euro din salarii plătite pentru locurile de muncă nou create prin schemele de antreprenoriat, finanțate prin Fondul Social European. Cele mai multe dintre aceste firme – peste 1.500 – au fost înființate în regiunea Centru – în județele Brașov, Sibiu, Alba, Mureș, Harghita și Covasna, dovadă că centul ţării este un loc propice iniţierii afacerilor.

În top 3 regiuni urmează Regiunea Sud-Muntenia, cu peste 1.400 start-up-uri, iar apoi regiunea Sud-Vest Oltenia, cu peste 1.300 noi companii create cu ajutorul fondurilor nerambursabile. În ce privește Regiunea Centru, în rândul antreprenorilor celor 1.562 de noi afaceri înființate din fonduri europene nerambursabile, cele mai atractive domenii de activitate s-au dovedit a fi serviciile. Au fot înființate 90 de IMM-uri cu activități recreative și distractive, 74 de IMM-uri în domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor, 56 de IMM-uri cu activități de coafură și alte activități de înfrumusețare și tot 56 IMM-uri specializate în activități fotografice, precum și 49 de restaurante. În schimb, în nord-vestul țării, au fost înființate 1.243 de noi afaceri cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, cele mai numeroase fiind în domeniul tehnologiei informaţiei. Cel mai probabil Clujul și-a spus cuvântul, numărul firmelor de IT nou create fiind pe locul întâi în topul regional.

În toate celelalte regiuni predomină serviciile de întreținere și reparații auto precum și cele de coafură și alte servicii de înfrumusețare. Activități de realizare a software-ului la comandă mai apar doar în Regiunea Sud Muntenia și în Regiunea Vest, dar pe locul 5 în clasamentul celor mai urmărite businessuri. Cele mai puţine afaceri noi au fost înfinţate în Regiunea Nord Est, puţin peste 1000. Aceste tendinţe arată că disponibilitatea spre antreprenoriat este mai mare în Regiunea Centru decât în alte regiuni ale ţării şi că serviciile sunt preferate activităţilor de producţie sau comerţ, în actuala conjunctură economică.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.startupcafe.ro

The post Regiunea Centru, cea mai interesată de deschiderea unor noi afaceri appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Regiunea Centru, cea mai interesată de deschiderea unor noi afaceri

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button