Economie

România pe ultimul loc în UE la societatea digitală

Ultimul raport, de referință, despre stadiul economiei și societății digitale (DESI) publicat de Comisia Europeană plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește gradul de digitalizare. Şi, ca să fie pe înţeles, cele mai avansate state au şi cea mai bună societate digitală.

Media gradului de digitalizare în UE este de 52,25%, dar România are un scor agregat de numai 33,21%, ceea ce o plasează pe ultimul loc în spaţiul comunitar. Cea mai avansată țară din acest punct de vedere este Danemarca, cu un scor agregat de 70,68%, precizează Curs de Guvernare. Cele 5 criterii principale ale Indicelui DESI: Conectivitate, capital Uman, Utilizare a internetului, Integrarea tehnologiilor digitale, servicii publice digitale. Luându-le pe fiecare separat în considerare, locul nostru în Europa variază puţin. Astfel, la Conectivitate, ocupăm locul 22 din 28. Deşi acoperirea cu linii fixe (89%) şi mobile (63%) este mult sub media UE, compensăm prin viteza internetului (70% conexiuni rapide) şi prin costuri scăzute (1,1% din venit). În schimb la criteriul Capital Uman.

Suntem pe ultimul loc, 28 din 28. Avem cel mai mic procent de utilizatori de internet (56%), suntem penultimii în ceea ce priveşte competenţele de bază (28% din populaţie) şi numărul de angajaţi din IT (1,9% ) şi pe locul 17 la numărul de absolvenţi de facultăţi cu profil IT (16/mia de locuitori). Din nou pe ultimul loc la modul de utilizare a internetului. 63% dintre utilizatori citesc ştiri online, 67% ascultă muzică, 6% urmăresc video la cerere, 8% folosesc servicii bancare. Doar 18% fac cumpărături online, dar 74% utilizează reţele sociale. Şi, de asemenea, pe ultimul loc la Integrarea tehnologiei digitale. Puţine firme fac schimb electronic de informaţii (22%), folosesc platforme de socializare pentru a se promova (8%), emit facturi electronice (8%), folosesc servicii cloud (5%) sau vând online (7% ca număr de firme, 4,3% ca cifră de afaceri). Iar la Servicii publice digitale: suntem pe locul 27 din 28.

Doar 6% din utilizatorii de internet accesează soluţii e-guvernare. Acestea conțin puține formulare precompletate (12%) şi rezolvă complet problema pentru care au fost accesate în 55% din cazuri. Scorul pentru publicarea datelor de către guvern este de 63%. De ce este atât de importantă guvernarea digitală? După cum a estimat chiar Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, implementarea sistemelor e-guvernare aduce importante beneficii.

Dacă până acum s-ar fi aplicat întocmai strategia digitală în perioada 2014-2020, aceasta ar fi putut contribui la creșterea PIB cu 13%, la creșterea numărului de locuri de muncă cu 11% și la reducerea costurilor administrației cu 12%. Potrivit acestei strategii, ţinta era ca 35% dintre cetățeni să utilizeze soluții de e-guvernare până în 2020, comparativ cu 6% – din total utilizatori, în realitate, în 2018.

Poate în următoarea etapă, avem curajul să facem totuşi un salt serios şi o schimbare radicală spre o economie digitală, cară să ne scutească de eforturi.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.cursdeguvernare.ro

The post România pe ultimul loc în UE la societatea digitală appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: România pe ultimul loc în UE la societatea digitală

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button