Economie

Rusia demonstrează României că se poate!

Specialiştii de la Fiscul rusesc au creat un sistem digital pentru monitorizarea în timp real a facturării şi încasării TVA. În acest fel ei au reuşit să crească nivelul de încasare a taxei cu 60%, în patru ani. Un exemplu de la Est, pentru ţara noastră care pierde cel mai mult din neîncasarea TVA.

Rusia a creat un sistem digital pentru monitorizarea în timp real a TVA-ului colectat. Datorită acestuia diferenţa dintre TVA-ul calculat şi cel încasat a scăzut la numai 1%. Înainte de implementarea acestui sistem digital diferenţa dintre taxele calculate şi cele încasate era de aproape 20%, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar. Prin intermediul noului mecanism digital evaziunea fiscală a fost adusă sub control şi totodată diminuată, iar acum cei care au încercat să fugă de sistemul fiscal rusesc sunt ţinuţi sub supraveghere. În doar cinci ani sumele de bani colectate din TVA s-au majorat cu 60%, în condiţiile în care Rusia se confrunta cu o criză din cauza sancţiunilor internaţionale. Ca urmare, bugetul Rusiei a crescut, iar afacerişii şi politicienii corupţi au intrat sub lupa autorităţilor. Reformatorul şi creatorul sistemului digital este Mikhail Mishustin, fost expert în tehnologie, care a căutat să îmbu¬nătăţească situaţia veniturilor prin adoptarea şi perfecţionarea celor mai performante sisteme de monitorizare fiscală din lume. „Am construit tehnologia şi acum devenim economişti“, a declarat Mishustin. Prin intermediul sistemului digital auto¬rităţile fiscale din Rusia primesc la fiecare 90 de secunde chitanţele fiecărei tranzacţii efec¬tuate. În plus, ruşii au un cod fiscal propriu, care poate fi evidenţiat pe bon, iar prin intermediul acestora vor putea primi reduceri şi facilităţi. Pentru a demonstra eficienţa sistemului digital, şeful Fiscului Mishustin le-a prezentat jurnaliştilor de la Financial Times, cu exactitate, prin intermediul sistemului digital ceea ce au consumat în perioada pe care au petrecut-o la hotelul unde au fost cazaţi, până la momentul in¬terviului, pe baza chitanţelor adunate de sistemul digital.

TVA este percepută în prezent în peste 165 de ţări şi reprezintă peste 20% din veniturile fiscale globale anuale. Economiile dezvoltate obţin mai mult de 3 miliarde de dolari din colectarea taxei pe valoarea adăugată. Pe de altă parte, România este codaşa Europei atunci când vine vorba de colectarea TVA, pierzând în 2016 peste 6,13 miliarde de euro din cauza deficitului de încasare, arată un studiu lansat de Comisia Europeană. În 2016 la nivel naţional diferenţa dintre TVA calculată şi cea încasată a fost de 36%. Oare noi de ce nu i-am putea copia pe ruşi în această privinţă? Sau nu se vrea acest lucru?

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.ziarulfinanciar.ro

The post Rusia demonstrează României că se poate! appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Rusia demonstrează României că se poate!

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button