Teatrul Național Tg Mureș are nevoie de bani pentru a funcționa

teatrul national tg mures are nevoie de bani pentru a functiona

Zilele trecute, directorul Naționalului, Gasparik Attila a fost prezent la audierile de la Camera Deputaților, unde s-a discutat cu managerii instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Culturii despre situaţia alarmantă cauzată de subfinanţare.
Aceștia se luptă să ţină în funcţiune instituţiile culturale cu resurse minime, din fonduri proprii, cu bugetele pentru bunuri şi servicii reduse la jumătate faţă de anul trecut.

Apoi, la teatru, anul calendaristic nu coincide cu cel de funcționare, de unde disfuncții de sincronizare financiară, a explicat Gasparik Attila, adăugând că anul acesta bugetul național a fost întârziat cu peste 3 luni:

Când am primit bugetul, la sfârșitul lunii aprilie, am aflat că ni s-au tăiat 51% din capitolul bunuri și servicii, însemnând costurile spectacolelor, și noile producții și cele care sunt în derulare. În Tg. Mureș, un bilet de teatru ar trebui să coste 300-400 de lei, și asta ne-ar acoperi salariile și sala. Și sunt unele producții pe care trebuie noi să le plătim, pentru că avem drepturi de autor, și trebuie achitate din acele bunuri și servicii. Drept care în acest an nu mai putem să facem nicio premieră. Asta însemnă actori bine plătiți care nu au ce lucra.

Gasparik Attila a asigurat că la Tg. Mureș nu vor fi reduceri de personal, iar dacă totul merge bine, la finele acestei luni se va face o rectificare de peste 1 milion de lei:

Un milion trei sute de mii de lei ne-ar trebui pentru acest an. Domnul secretar de stat ne-a spus că dacă nu ni se iau bani la rectificarea bugetului, încercăm să rezolvăm prin realocarea fondurilor din minister, iar dacă ni taie banii, nu știm din ce vom trăi, iar cel mai repede vom afla oficial, la finalul acestei luni. Nu există risc de disponibilizări la Tg. Mureș, pentru că noi avem trei săli unde jucăm și o singură echipă care le deservesc. La București, fiecare sală a avut echipa sa, angajați prin firme de recrutare, și aceia trebuie dați afară.

Una dintre problemele fundamentale ale Naționalului târgumureșean, care este al doilea din țară după numărul de angajați, este că de fapt aici funcționează două teatre, cel român și cel maghiar, iar finanțarea este pentru unul singur.

O altă problemă este statutul clădirii, care aparține Ministerului Culturii, iar o soluție ar fi preluarea ei de administrația locală, de unde s-ar putea realiza și o suplimentare a finanțării, inclusiv pentru o renovare care așteaptă de 20 de ani.

Valeriu Russu

The post Teatrul Național Tg Mureș are nevoie de bani pentru a funcționa appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Teatrul Național Tg Mureș are nevoie de bani pentru a funcționa

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.