Eveniment

Astăzi este sărbătoarea Înălţării Domnului sau Ispasul

Biserica sărbătoreşte, la 40 de zile după Înviere, Înălţarea lui Isus la Cer, ultimul eveniment din activitatea pământească a Mântuitorului.
Înălţarea Domnului este o sărbătoare împărătească, de poruncă, prin urmare creştinii sunt invitaţi să participe la liturghiile care se celebrează în toate bisericile creştine.
Preotul ortodox din Tîrgu- Mureş, Gheorghe Şincan:

După 40 de zile de la Înviere s-a suit la Cer și a șezut de-a dreapta Tatălui. Cu puterea dumnezeiască cu care a Înviat și a părăsit mormântul cu aceeași putere s-a Înălțat de pe pământ la Cer. Iată o întrebare pentru ziua de azi a Înălțării Domnului: cum va fi în Cer? Tot ce știm despre Cer știm din Scriptură. Primul cer este cel care se vede ziua. Al doilea cer este cel care se vede noaptea. Oricât ni s-ar părea de ciudat, este adevărat faptul că noaptea vedem mai departe decât ziua. Al treilea Cer este cel care se vede după moarte. Este Raiul. Așadar, Cerul este un loc nu este o plăsmuire a imaginației omenești. Și în locul acela pregătește Dumnezeu fiecăruia dintre noi un locaș.

În tradiţia populară, Înălţarea Domnului se mai numeşte Ispasul sau Paştele Cailor.
Ispas este un personaj mitic care ar fi asistat la Inălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la Domnul.
Din ziua de Paşti şi pînă în ziua de Ispas, oamenii se salută spunând ”Hristos a Înviat!” şi li se răspunde cu ”Adevărat c-a Înviat!”, iar de la Înalţarea Domnului până la Rusalii, se salută cu ”Hristos s-a Înăltat!” şi se răspunde cu ”Adevarat că s-a Înălţat!”.

Cristina Bulbescu

The post Astăzi este sărbătoarea Înălţării Domnului sau Ispasul appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Astăzi este sărbătoarea Înălţării Domnului sau Ispasul

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button