Justiție

Problema limbii maghiare la UMFST ar putea ajunge la CEDO

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România împotriva hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, care a menţinut decizia Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării.
Potrivit acestei decizii, desfăşurarea stagiilor clinice doar în limba română la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş nu este discriminare.
Avocatul Asociației, Kincses Elod, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că situația de la UMFST încalcă mai multe legi esențiale.

Această soluție nu schimbă situația, în sensul că validează în continuare carta Universității care, în opinia mea, încalcă legea educației naționale, dreptul constituțional la învățământul în limba maternă, dar acesta a fost punctul de vedere al Înaltei Curți. Într-o cauză precedentă, potrivit Înaltei Curți, faptul că se impune folosirea exclusivă a limbii române nu este o discriminare a dreptului de folosire a limbii maghiare. Eu văd altfel.

Kincses Elod a precizat că va lua în calcul și recurgerea la calea de atac internațională, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Căile legale la noi în țară au fost epuizate, eventual ne putem adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului. Rămâne de analizat dacă facem acest pas sau nu, pentru că procesele la CEDO sunt în față prealabilă pregătite de juriști de aici, din România. Atunci când este vorba despre controverse româno-maghiare, nu prea dau dovadă de echidistanță, conform experienței mele îndelungate.

Procesul a pornit de la o decizie a CNCD din luna octombrie 2013, luată cu majoritate de voturi, în care se arăta că, în cazul susţinerii probelor practice numai în limba română la UMF Târgu Mureş (devenită UMFST între timp) nu constituie discriminare.
Până la această oră nu l-am putut contacta pe rectorul UMFST Tg.Mureș, Leonard Azamfirei, pentru un punct de vedere pe această temă.

Raluca Creț

The post Problema limbii maghiare la UMFST ar putea ajunge la CEDO appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Problema limbii maghiare la UMFST ar putea ajunge la CEDO

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button