Sănătate

Mureș: Pacienți tratați la grămadă din cauza lipsei de dotări din spitalele de psihiatrie

Deși paleta afecțiunilor psihice este foarte variată, pacienții sunt tratați împreună în spitalele de psihiatrie. Acest lucru poate deveni foarte periculos, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șeful Clinicii de Psihiatrie nr 2 , prof. dr. Aurel Nireșteanu.

În plus, lipsesc dotări esențiale și spațiile de tratament din clinicile de psihiatrie, cum fi camerele de izolare, precum și condițiile minime de siguranță.

Prof. dr. Aurel Nireșteanu:

Suntem obligați să tratăm, în ritmul urgențelor tratate în clinică pacienți cu diferite tipuri de suferințe în aceleași saloane, în același mediu deși ei ar trebui separați din prima zi de internare. Și atunci, unii pe alții se pot decompensa la modul acesta, cum s-a întâmplat și la Săpoca. Adică, asistența ar trebui să se desfășoare separat pentru alcoolici, psihotici… și ceilalți, și la noi sunt toți la grămadă și de aceea se pot întâmpla minuni pe care nici nu ți le poți imagina. Nu există pază. Am avut pază și s-a desființat din nu știu ce motive… 

Managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș că în momentul de față spitalul are propriul serviciu de pază, dar nu militarizat, iar în caz de nevoie se poate apela la paza Clinicii de Pediatrie sau cea a UMF-ului.

Pe de altă parte, o serie de cazuri ajung la clinica de psihiatrie pentru internare, deși acestea sunt de competența altor specialități.

Prof. dr. Aurel Nireșteanu va propune un proiect de psihiatrie comunitară care ar putea fi implementat la nivel național:

Eu chiar am un proiect de psihiatrie comunitară pe care vreau să-l lansez numai că… nici nu știu cui să mă adresez. Asta ar însemna deschiderea către societatea psihiatriei și apariția unor unități care să facă legătura între spital și domiciliu, între spital și locul de muncă, deservite de personal care ar fi mult mai ieftine decât asistența din spital și ar da de lucru la mulți tineri care stau …

La Târgu-Mureș funcționează două secții clinice de psihiatrie, ambele în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, în aceeași clădire din cadrul Universității de Medicină.

Cristina Bulbescu

The post Mureș: Pacienți tratați la grămadă din cauza lipsei de dotări din spitalele de psihiatrie appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Mureș: Pacienți tratați la grămadă din cauza lipsei de dotări din spitalele de psihiatrie

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button