70% din izvoarele județului Mureș nu au apă potabilă

70 din izvoarele judetului mures nu au apa potabila

Mai precis 94 de izvoare și fântâni publice analizate în ultimele săptămâni de specialiștii Direcției Sănătate Publică Mureș au probleme.
Astfel de testări se realizează periodic, la solicitarea primăriilor din județ care și achită contravaloarea analizelor, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, purtătorul de cuvânt al DSP Mureș, dr. Gabriela Uifălean:

În Târgu -Mureș s-au făcut analize la 8 izvoare, în Sighișoara -14, în Reghin – 5, Târnăveni – 4 iar în cele 3 orașe: Sovata, cu 3 izvoare, Sărmașu cu 4 izvoare și Ungheni cu 1 izvor, și în rural au fost făcute analize în 26 de comune. În total, au am verificat 138 izvoare/fântâni publice, din care probele de apă neconforme au fost 94, deci aproximativ 70% sunt nepotabile.

În Târgu-Mureș, jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă, spune medicul epidemiolog Gabriela Uifălean:

În Târgu-Mureș, ultimele analize arată astfel: 4 izvoare sunt cu apă bună de băut, mai exact cele de pe Bulevardul 1848, de pe strada Mestecănișului, strada Predeal și strada Moldovei. Pe strada Secuilor Martiri apa este nepotabilă, nu este bună fizico-chimic, deci nu este bună de folosit pentru sugari și copiii mici iar restul izvoarelor sunt nepotabile, deci nu sunt bune de băut.

Unul din izvoarele care nu are apă potabilă este cel de pe Calea Sighișoarei. Totuși, unii oameni beau zilnic apă de aici, de zeci de ani. Știu că apa nu este bună și spun că tablele cu avertismente instalate de Primărie sunt mereu distruse:


Celelalte două izvoare cu apă nepotabilă din Târgu-Mureș sunt situate pe strada Budiului și în 7 Noiembrie, pe strada Constantin Romanu-Vivu
Printre comunele care au solicitat analiza izvoarelor sau fântânilor publice sunt cele din Sângeorgiu de Mureș, Cristești, Acățari, Brâncovenești, Daneș, Glodeni, Gornești, Răstolița, Solovăstru, Vânători, și Saschiz.

Cristina Bulbescu

The post 70% din izvoarele județului Mureș nu au apă potabilă appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: 70% din izvoarele județului Mureș nu au apă potabilă

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.