Curtea de Conturi: Plată nelegală de la CJ Mureș pentru lucrările de la Aeroport

curtea de conturi plata nelegala de la cj mures pentru lucrarile de la aeroport

Un control derulat la mijlocul lunii trecute de inspectorii Curții de Conturi la Consiliul Județean Mureș scoate la iveală nereguli în privința plăților efectuate de Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Mureș în legătură cu lucrările efectuate cu prilejul reparațiilor capitale la Aeroportul Transilvania-Tîrgu-Mureș de la Vidrasău. CJ Mureș, spun inspectorii Curții de Conturi, a plătit nelegal aproape 120.000 de lei, care acum trebuie recuperați, împreună cu încă circa 12.000 delei, majorări de întârziere.

Potrivit inspectorilor Curții de Conturi „au fost efectuate plăți nelegale către executantul lucrărilor de „RK suprafețe de mișcare și RESA (inclusiv instalații aferente) – faza DALI” la RA Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureș – PORR Construct SRL – în sumă totală de 119.695,82 lei, reprezentând costuri suplimentare solicitate de către acesta pe perioada suspendării executării lucrărilor. Aferent plăților nelegale efectuate au fost calculate majorări de întârziere în sumă de 11.970 lei calculate până la data controlului”. Concret, potrivit inspectorilor Curții de Conturi, UATJ Mureș a acceptat la plată și a plătit către firma menționată ca și cheltuială salarială suplimentară aferentă perioadei de suspendare a lucrării și suma de 119.695 de lei reprezentând de fapt prestări de servicii topografice executate pentru firma amintită de o altă firmă subcontractoare în scopul executării contractului și nu pentru conservarea lucrărilor efectuate până la data suspendării acestora. „UATJ Mureș a acceptat plata unor costuri suplimentare (servicii topografice) pe perioada suspendării duratei de execuție a contractului, care nu au legătură nici cu suspendarea duratei de execuție a contractului și nici cu conservarea lucrărilor efectuate până la data suspendării, a șantierului și a materialelor nepuse în operă, existente pe amplasament, ci sunt costuri aferente realizării obiectului contractului, pentru lucrări care se efectuează pe durata de execuție a contractului. Deci, costurile cu serviciile topografice prestate de SC TOPOGRAF XYZ SRL pentru PORR Construct SRL nu sunt costuri suplimentare și nu sunt aferente perioadei de suspendare a duratei de execuție a contractului. Mai mult, acestea nu constituie cheltuieli salariale ale PORR Construct SRL, așa cum au fost solicitate și acceptate la plată. Ca urmare, acceptarea la plată și plata sumei de 119.695 de lei (servicii topografice) de către UATJ Mureș către PORR Construct SRL este nelegală”, susțin inspectorii Curții de Conturi care spun că funcționarea defectuoasă a controlului intern existent la nivelul CJ Mureș reprezintă cauza care a dus la apariția abaterii care a provocat prejudiciul care trebuie acum recuperat în condițiile în care serviciile topografice decontate, deși repreyentanții CJ Mureș au susținut că firma a dislocat permanent patru topografi la Aeroport, chiar și pe perioada suspendării contractului, nu reprezintă servicii suplimentare față de Contractul de execuție lucrări, dovadă în acest sens fiind faptul că „nu există o situație de lucrări sau un alt document certificat de dirigintele de șantier”.

La o zi de la demararea controlului Curții de Conturi, UATJ Mureș a trimis o adresă companiei PORR Construct SRL în vederea restituirii sumelor stabilite drept plată nelegală de inspectorii de la Curtea de Conturi.

În urmă cu patru zile, conducerea Curții de Conturi-Camera de Conturi a Județului Mureș a emis și o decizie prin care dispune recuperarea prejudiciului. Termenul de recuperare a celor peste 130.000 de lei a fost stabilit pentru 12 septembrie 2019, reprezentanții Curții de Conturi subliniind că nerecuperarea prejudiciului, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducere a măsurii transmisă de Curtea de Conturi – Camera de Conturi Mureș, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Curtea de Conturi: Plată nelegală de la CJ Mureș pentru lucrările de la Aeroport

Credit autor: Agenda de Mureș.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.