Echipa PNLPoliticăSocial

Ervin MOLNAR, deputat PNL: „Digitalizarea și recalcularea creează premisele unei reforme adevărate a sistemului de pensii”

Guvernul PNL continuă reforma digitalizării serviciilor publice, una dintre etapele acesteia fiind destinată sistemului național de pensii. În acest sens, Executivul a aprobat suplimentarea cu 1.000 de posturi a personalului caselor județene de pensii, în vederea acoperirii deficitului de angajați care se ocupă de procesul de evaluare al celor aproximativ cinci milioane de pensii din sistemul public.

Vor fi selectate, prin concurs, 800 de persoane cu studii superioare și 200 cu studii liceale, care vor lucra în casele teritoriale de pensii cu contracte pe perioadă determinată, până la încheierea procesului de evaluare a tuturor dosarelor, respectiv până la data de 31 decembrie 2022. Fondurile pentru salarizarea personalului suplimentar vor fi suportate în primă fază din bugetul asigurărilor sociale de stat, urmând să poată fi ulterior decontate în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Conform calendarului asumat de Guvernul liberal prin PNRR, procesul de evaluare al celor cinci milioane de dosare ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului viitor, după o nouă formulă care să înlăture inechitățile existente în prezent.

Evaluarea dosarelor de pensii presupune introducerea în format electronic a datelor din dosare, digitalizarea acestora, deoarece fără acest proces nu se va putea trece la recalcularea tuturor pensiilor din țară.

Pentru siguranța că absolut toate pensiile din România vor fi recalculate, după noua lege la care se lucrează în prezent, este nevoie ca toate informațiile din dosarele de pensii să existe în format electronic. Mai mult, pentru siguranța că există o practică unitară la nivelul tuturor caselor de pensii, s-a impus obligativitatea de a introduce în baza de date și de a lua în considerare factorii de contributivitate suplimentari: acordul global, precum și alte sporuri-orele suplimentare, plata cu ora, premii anuale, al 13-lea salariu etc.-, care nu fac parte din anexa 15 din HG257/2011 privind normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

De remarcat este faptul că la demararea evaluării dosarelor de pensii din România existau trei tipuri de formate: dosar cu șină, aproximativ 240.000, cele în format electronic învechit – 3.400.000, iar în format electronic modern erau doar 1.200.000. Remarcabil este că s-a lucrat deja susținut în acest an la procesul de evaluare, până acum fiind finalizate 486.000.

Apreciez că digitalizarea dosarelor de pensii și recalcularea tuturor pensiilor românilor reprezintă un angajament extrem de serios al Guvernului PNL, realizarea reformei sistemului eliminând suferințele de până acum ale vârstnicilor noștri și redându-le demnitatea, după o viață întreagă de muncă.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button