Social

Noaptea Muzeelor 2019 – Programul complet anunțat de Muzeul Județean Mureș

Noaptea Muzeelor 2019 – Program

intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2019

(10 lei pentru adulți; 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari; gratuit pentru copii sub 6 ani și persoane cu dizabilități)

Brățările se pot cumpăra de la casieriile Muzeului Județean Mureș și ale Teatrului Național din Târgu-Mureș.

VINERI, 17 MAI
Sinagoga Mare și Colțul muzeal al Comunității Evreilror din Tg-Mureș
Str. Aurel Filimon  nr. 23
9.00-13.00 program de vizitare
Sinagoga Mare este una dintre cele mai frumoase sinagogi din România. Construită în 1900, este monument istoric. Colțul muzeal al Comunității evreilor din Tg-Mureș prezintă o istorie de 300 de ani a comunităților evreiești din oraș și împrejurimile sale, cu exponate din viața de fiecare zi, obiecte de cult, dar și o interesantă colecție de fotografii ale unor familii din ultimii 100 de ani. De asemnenea Holocaustul ocupă un loc important în materialul documentat al colțului muzeal.
 
Palatul Culturii
Piața Victoriei, nr. 1
Concert: The Budapest Gypsy Orchestra
18.00 și 21.00: Sala mare
The Budapest Gypsy Orchestra este o formație muzicală unică în lume, o orchestră simfonică clasică, de renume mondial, inființată în urmă cu 34 de ani.
Aportul orchestrei este valoros și de neegalat datorită stilului tradițional și interpretării artistice. Artiști invitați: Miklós Szilvia și Szilágyi Sándor
Biletele se pot achiziționa la prețul de 50/60 lei de la casieria Palatului Culturii.
Atelierul de Prezentare și Muzeul Petry
str. Scăricica nr. 1
Local Farmers’ Market
8.00-19.00:  curtea Petry Bistro – Grill&Wine
Să consumăm produse sănătoase şi să întărim economia locală! Local Farmers Market aşteaptă persoanele interesate de produse sănătoase şi locale unde, pe lângă produsele obişnuite de calitate – producătorii oferă și unele special, de sezon. La târgul producătorilor, muzicieni locali asigură atmosfera plăcută.
Cină în muzeu
19.00 Petry Bistro – Grill&Wine
Descoperiți personal frumusețea muzeului și a depozitului de șuncă! Pe lângă experiența gastronomică deosebită vă oferim o servire specială într-o atmosferă muzeală.
Este necesară înregistrarea prealabilă. Rezervări la: 0725 510 511.
SĂMBĂTĂ, 18 MAI 
Palatul Administrativ
Piața Victoriei, nr. 2
Vizitarea Turnului Palatului Administrativ          
Expoziție de fotografie: Târgu Mureșul la începutul secolului XX
11.00–02.00
Intrarea se face în grupuri de 30 de persoane, la interval de 30 minute. Ultima intrare la ora 01:30.
Intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2019
Palatul Culturii
Piața Victoriei, nr. 1
Intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2019
Repetiții cu public
11.00-24.00 Sala Mare
Oferit de membrii și colaboratorii Filarmonicii de Stat Târgu Mureș
EXPOZIȚII PERMANENTE:
Sala Oglinzilor
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj I
Sala Secession
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj I
Sala Bernády
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj I
Sala Dandea
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj I
Galeria de Artă Românească Modernă
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj III
Galeria de Artă Românească Modernă oferă privitorului, prin cele 106 lucrări reprezentative, o scurtă incursiune în atmosfera artistică românească modernă, marcând etapele evoluţiei sale, începând cu Theodor Aman, continuând cu Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Ion Țuculescu și mulți alții, reprezentativi, încheind cu transilvănenii, printre care: Ion Vlasiu, Nagy Imre, Ziffer Sándor, Aurel Ciupe, care conferă culoarea locală şi specificitatea spaţiului intracarpatic.
Expoziția: Tonitza. Imagini ale copilăriei
11.00–02.00
 aripa dreapta, etajul II.
Prilejuită de achiziționarea de către Muzeul de Artă din Târgu-Mureș a tabloului Odaia copiilor de Nicolae Tonitza (1886–1940), expoziția își propune să investigheze tema copilului și a copilăriei, atât în opera și scrierile lui Tonitza, cât și în cea a altor artiști contemporani cu el, cum ar fi Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István şi alţii.
Atelier: Tonitza pentru copii
11.00–02.00:  
aripa dreaptă, etajul II
Un spațiu-atelier inedit subliniază legătura magică pe care Tonitza a avut-o cu universul copiilor. Cele 10 jocuri propun o explorare multisenzorială și practică, cu componente interactive pe diferite suporturi. Puzzle din lemn, puzzle din plexiglas, puzzle din magneți, jocuri pe ecran luminos, cuburi din lemn, jocuri cu piese textile, planșe de colorat, păpuși și marionete, povești audio, toate corelate cu reproduceri de înaltă calitate ale lucrărilor lui Tonitza, sunt activități propuse copiilor între 4 și 12 ani.
Atelier: Redescoperirea muzeului prin puzzle
11.00–02.00: aripa dreaptă, etajul III.
Muzeul de Artă dorește să aducă publicul mai aproape de înțelegerea lucrărilor expuse prin realizarea unor ateliere de puzzle pe categorii de vârstă și pe grade de dificultate. Aceste puzzle-uri sunt reproduceri ale câtorva dintre cele mai celebre lucrări din Galeriile de artă. Se confruntă jocul de puzzle cu originalul expus.
Atelier: Pictură pe sticlă
11.00–17.00: Sala mică
Se vor oferi imagini-model pentru reconstituire sau, la liberă alegere, copiii vor da frâu liber imaginației, realizând compoziții asemănătoare vitraliilor.
Adresabilitate: peste 5 ani.
Atelier: Face painting
11.00–17.00: Sala mică
Atelierul va da ocazia copiilor de a juca diferite roluri cu ajutorul picturilor pe față – animalele favorite, personaje de basm sau eroi îndrăgiți. Fantezia și abilitățile artistice ale echipei organizatoare vor veni în întâmpinarea dorințelor copiilor. Modelele vor fi realizate la cerere sau se vor alege potrivit unor ilustrații (se vor folosi vopsele speciale pentru piele, fără risc pentru sănătate).
Adresabilitate: peste 4 ani.
Atelier: Modelaj în lut
11.00–17.00: Sala mică
Temele vor fi liber alese sau vor fi sugerate prin ilustrații, de către echipa organizatoare.
Adresabilitate: peste 4 ani.
Atelier: Colaj – măști din carton
11.00–17.00: Sala mică
Temele colajelor vor fi sugerate prin ilustrații de către echipa organizatoare. Se vor realiza colaje care vor reprezenta animale.
Adresabilitate: peste 8 ani.
Vernisaj: Voluntariat și asistență umanitară
20.00-20.30
 Sala mică
Expoziție de sensibilizare a publicului cu privire la crizele umanitare din lume și despre posibilitățile de voluntariat în aceste zone. Crizele umanitare cauzate de dezastre naturale, dar și cele provocate de oameni (ex. războaie și conflicte) au devenit fenomene frecvente în lumea noastră. Asistența umanitară are ca scop să asigure revenirea celor afectați la o viață normală în siguranță.
Organizator: Caritas Alba Iulia

Proiecție de film: Gauguin (2017)
20.30 
 Sala mică
Gauguin – Voyage de Tahiti, 2017 (102 min, film biografic franțuzesc subtitrat în lb. română)
Organizator: Caritas Alba Iulia
Galeria Art Nouveau, U.A.P.
 Expoziția: Egy/kor/lát de Jaeger Tibor și Kenneth Pils
18.00-02.00: sediul U.A.P. Târgu-Mureș
Jaeger Tibor s-a născut în Tg.Mureș și trăiește și crează lucrări de grafică serigrafiată în Suedia de peste 35 de ani.
Kenneth Pils pictor și sculptor suedez cu studii la Academia Regală din Stockholm, prezintă lucrări procesate computerizat și finisate cu acuarele.
Intrarea gratuită.
Cetatea Târgu Mureş
Str. Avram Iancu nr. 2
Intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2019
Expoziție: Tezaurul pustiei
11.00-02.00 Muzeul de Istorie și Arheologie
Expoziția prezintă cel mai important tezaur aparținând epocii migrațiilor din zona Europei Centrale, care a aparținut unui lider avar de la sfârșitul secolului al VIII-a, începutul secol IX, a fost descoperit în 1799 la Sânnicolau Mare, iar piesele sunt copii ale originalelor, aflate în Viena. Se cunosc 23 de piese – vase, pahare, oale, ulcioare. Tezaurul original nu a fost niciodată evaluat, însă copiile fidele sunt evaluate la circa 200 sute de euro.
Expoziție de costume populare: Trecut şi prezent.
13.00-02.00  Sala de Conferinţă a Muzeului de Istorie și Arheologie
Expoziţie de port popular organizat de Ansamblul Artistic Mureşul în colaborare cu secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș în cadrul Festivalului Folkforum cu scopul de arăta bogăția vestimentației populare. Vor fi expuse porturi populare tradiționale române, maghiare, țigănești și săsești.
Expoziție: Interetnofotografica
13.00-00.00 Bastionul Cojocarilor
Expoziție de fotografii organizată de membrii Fotoclubului Marx József în cadrul festivalului Folkforum, cu tematica: dansul popular, muzică din folclor, porturi populare și meșteșuguri tradiționale.
Organizator: Ansamblul Artistic Mureșul
Expoziția Fundației „Kallós Zoltán
13.00-00.00 Yorick Studio
Kallós Zoltán a înființat în 1992, la Răscruci, fundația care îi poartă numele. El a încredințat Fundației „Kallós Zoltán“ colecția de obiecte etnografice adunate în ultimii 70 de ani. Obiectivul principal al instituției constă în conservarea și propagarea valorilor spirituale, materiale și a tradițiilor culturii populare maghiare. Încă de la înființarea sa, Fundația organizează activități, evenimente și cursuri de formare prin care revigorează viața culturală a regiunii și ajută la supraviețuirea comunităților maghiare din diaspora.
Organizator: Ansamblul Artistic Mureșul, FolkForum
 
Prezentare: „Casa Tradițiilor”
13.00-00.00 Yorick Studio
Prin această expoziție virtuală se prezintă Casa Tradițiilor, instituție din Ungaria care are ca scop ocrotirea și conservarea valorilor populare din bazinul carpatic. Printre activitățile sale se regăsesc operarea colecțiilor, organizări de evenimente și cursuri cu tematici etnografice.
Organizator: Ansamblul Artistic Mureșul, FolkForum
Concurs: Arcașul Cetății
11.00–22.00: curtea Cetății
Cu acest prilej invităm arcașii tradiționali si nu numai, să participe la Concursul „Arcașul Cetății” în ziua de 18 mai 2019. Acesta este deja a patra ediție a concursului, organizată de Clubul Sportiv „Marosszéki Íjászok” în Cetatea Medievală din Tg. Mureș. Să arătăm tradițiile noastre îmbrăcând portul tradițional de arcași!
Informații și înscrieri: Szabó Ádám 0745517744
Organizator: Marosszéki Íjászok Egyesülete
Intrare: ca vizitator gratuit / ca participant la concurs se va percepe taxă de înscriere
 
Atelier: Școala arheologică
11.00-13.00 și 14.00-17.00: curtea Muzeului de Istorie și Arheologie
În cele două suprafețe amenajate copiii vor căuta, cu ajutorul șpaclului, „artefacte” ascunse în pământ. Aceste artefacte (mărgele, jucării, obiecte de mici dimensiuni) le vor pune în pungi care vor fi etichetate cu locul descoperirii, ziua, suprafața etc., asemănător metodelor folosite pe un șantier arheologic veritabil. „Comorile” astfel recuperate, vor putea fi duse acasă, curățate și păstrate de către fiecare mic arheolog în parte.
Informații și înscrieri0745634544, coralia.crisan@gmail.com
Atelier de pedagogie muzeală: Milites Marisiensis
12.00-20.00 Muzeului de Istorie și Arheologie
Ateliere de prelucrarea pielii pentru copii, demonstrații militare.
Organizator:  Asociaţiei Milites Marisiensis
Ghidaj: Pas cu pas în Cetatea din Târgu Mureş
13.00, 15.00 ghidaj în limba română și maghiară
Cetatea Târgu Mureș prezentată de arheologii de la Muzeul Județean Mureș.
Pornirea: de la intrarea Muzeului de Istorie și Arheologie.
Durata: 45 minute.
Muzeul de Etnografie și Artă Populară
Piața Trandafirilor, nr. 11
Expoziție/Atelier: Muzeul Iluziilor
10.00-00.00
Prin exponatele din “Muzeul Iluziilor” participanţii descoperă fenomene ştiinţifice de mecanică şi optică, într-un mod interactiv. Organizatorii încearcă să redefinească conceptul de muzeu, trecând de la cel clasic/static la unul interactiv, prin încurajarea participanţilor să atingă, să interacţioneze şi să înţeleagă exponatele. Câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe vizitatori: 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, un vortex tunnel, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi.
Organizator: Asociaţia Astronomică PLUTO
Intrare cu brăţară, pe bază de programare!
Rezervări: 0740.365.699
Intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2019
Muzeul de Ştiinţele Naturii
Str. Horea nr. 24
Expoziție: Expoziția temporară „Hippuriții – “dinozaurii marini” ai moluștelor, bivalve aberante ale Mezozoicului”
11.00-02.00Clădirea secundară
Expoziția pune în evidență o faună de moluște cretacic superioare (Campanian – aproximativ 83,6-72,1 milioane de ani). Exponatele au fost colectate din Munții Pădurea Craiului, de la Valea Neagră de Criș. Hippuriții sunt bivalve asimetrice cu una dintre valve alungită și deformată în forma de cupă, iar cealaltă redusă, având rolul unui capac aplatizat. Au avut capacitatea de a edifica adevărate construcții de tipul recifilor coralieri de astăzi, prin suprapunerea în creștere a unor generații succesive. Pe lângă hippuriți, expoziția mai aduce în fața publicului și alte moluște contemporane cu aceștia. Această asociație evidențează o faună în facies de tip Gosau (după numele bazinului de sedimentare unde s-au descris astfel de asociații, în Austria).
Coordonatori: Prof. Univ. Dr. Vlad Codrea, MuzDr. Alexandru Solomon.
Partener: Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
Adresabilitate: public de toate vârstele.
Mini-Expoziția temporară: Exponatul lunii mai – Fluturele ochi de păun mare (Saturnia pyri)11.00-02.00Clădirea secundară
Proiectul „Exponatul lunii” își propune vizualizarea patrimoniului muzeal conservat în depozitele științifice ale Muzeului de Științele Naturii, printr-o diversificare a ofertei pentru public. Exponatul lunii mai 2019 este un fluture de noapte. Fluturele ochi de păun mare (Saturnia pyri) este o specie periclitată și reprezintă cel mai mare fluture din fauna Europei.
Adresabilitate: public de toate vârstele.
Atelier de pedagogie muzeală: Fluturi și omizi
13.00–15.00
: Clădirea secundară
Cunoașterea și „confecționarea” unor fluturi și omizi. Lumea fluturilor este cu adevărat fascinantă și ne uimește prin colorit și prin forme. Poate chiar azi, un alt mic „zburător” va ieși la lumină, bucurând încă o dată oamenii prin aspectul său nemaivăzut. Participanții își vor îmbogăți cunoștințele despre viața fluturelui ochi de păun care, cu corpul păros și câte un „ochi” pe fiecare aripă, se face remarcat ca fiind cea mai mare specie de fluturi de noapte din Europa. Antenele sale funcționează mai precis ca radarul construit de om. Este uimitor cum dintr-o omidă păroasă, de culoare verde, cu ridicături de culoare albastră evoluează maiestuosul fluture.
Folosindu-și îndemânarea și imaginația, participanții vor confecționa replici ale fluturelui și omizii acestuia, din diferite materiale.
Grupe de vârstă: 4 – 11 ani.
Activitate educativă: Cultivă zi de zi orașul
15.00-17.00
Clădirea secundară
Activitatea face parte din proiectul FLORA ∙ Biblioteca de semințe, un proiect manifest al Asociației Sănătate Urbană ∙ Urban Health by ClaIre, pentru hrană curată și trai sustenabil în mediul urban, pus în practică prin intermediul unor acțiuni/inițiative precum: colecție de semințe, grădini urbane în grădinițe și școli, colecție de cărți, activități educative, băcănie, centru urban pentru un trai în tihnă, târguri locale de semințe, răsaduri și tomate. Un proiect prin care se sădesc semințe în pământ și în oameni.
Organizator: Asociația Sănătate Urbană (coordonator – Claudia Rânja).
Adresabilitate: public de toate vârstele.
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”
Piața Trandafirilor nr. 61
Ghidaj: Vizitarea Cavoului
19.00-21.00
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Târgu-Mureș este un lăcaș de cult romano-catolic construit în stilul baroc austriac, la începutul secolului al XVIII-lea de către iezuiți, în centrul orașului Târgu-Mureș. În cripta subterană au fost înmormântate personalităţi importante ale comunităţii catolice locale.
Intrare liberă
Grădina Zoologică
Platoul Cornești, str. Verii nr. 57
Vizitare Grădina Zoologică
19.00–23.00
Noaptea surprizelor – Caută surpriza la Zoo!
19:00-21:00
Căutarea poate fi realizată în 60 de minute. Puteți începe între orele 19-21 și termina cel târziu până la ora 22. Programul este dedicat familiilor curajoase, doritoare să afle mai multe detalii despre grădina zoologică și despre animalele sale.
20:00 – Surpriza 1
21:00 – Surpriza 2
22:00 – Surpriza 3
Intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2019
Biblioteca Teleki-Bolyai
Str. Bolyai nr. 17
Vernisaj: Expoziție temporară: BrExlibris. Cărțile englezești ale bibliotecii
18.00 sala de expoziții temporare
Scopul expoziției este să ofere o imagine reprezentativă despre cărțile și autorii englezi din colecția Teleki și cea a Colegiului Reformat, punând accentul pe câteva rarități prin care Biblioteca noastră poate deveni un punct de plecare pentru cercetările legate de cartea englezească.

Expoziția permanentă a Bibliotecii Teleki
10.00–02.00
: Sala mare
Expoziţia prezintă una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania.
Expoziție: Muzeul Bolyai
10.00–02.00
: parter
Muzeul Bolyai prezintă viaţa şi activitatea lui Farkas Bolyai şi János Bolyai, renumiţii savanţi şi matematicieni ai orașului Târgu Mureş.
Teatrul Național din Târgu Mureș
Piața Teatrului nr.1
Vizitarea Culiselor cu actori
14.30-15.20, 15.30-16.20, 16.30-17.20, 17.30-18.20, 22.30-23.20
Ghidaj în limba română
15.00-15.50, 16.00-16.50, 17.00-17.50, 18.00-18.50, 23.00-23.50
Ghidaj în limba maghiară
Pornire: intrarea principală a Teatrului
Înscrieri: pr.office@teatrunational.ro, Facebook -> @tntgm, tel. 0365 806 862.
Intrare cu brățare Noaptea muzeelor 2019
Spectacol: Călăul necunoscut (A láthatatlan hóhér) de Agatha Christie
19.00-21.10: Sala Mare
piesă de teatru polițist, regizor: Attila Gáspárik, spectacolul Companiei Tompa Miklós | spectacol jucat în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.
21.10-22.00: discuție despre spectacol cu echipa de creatori
Intrare: La spectacol se pot achiziționa bilete cu 5 lei cu brățara „Noaptea Muzeelor”.
Repetiție cu public: Detectorul de minciuni de Vasili Sigarev
19.00-21.00: Sala mică
Regia Laura Moldovan și discuție cu actorii Companiei Liviu Rebreanu | în limba română
Înscrieri: pr.office@teatrunational.ro, Facebook -> @tntgm, tel. 0365 806 862.
Intrare cu brățare Noaptea muzeelor 2019
Lansare carte: Album de caricatură, de Dub Vasile
17.00: foaier
Expoziție de caricaturi în parteneriat cu Librăria Alexandria | în limba română.
Intrare liberă
BONUS! Cei care se prezintă în data de 18 mai 2019 la casieria din incinta Teatrului cu brățara „Noaptea Muzeelor”, în această zi își pot achiziționa bilete cu 5 lei la oricare* spectacol al Teatrului Național din luna mai. Orar casierie: 14.30-00.00.
* în limita locurilor disponibile
 
Sinagoga Mare și Colțul muzeal al Comunității Evreilror din Tg-Mureș
Str. Aurel Filimon  nr. 23
19.00-02.00 program de vizitare
Sinagoga Mare este una din cele mai frumoase sinagogi din Romania. Construită în 1900, este monument istoric. Colțul muzeal al Comunității evreilror din Tg-Mureș prezintă o istorie de 300 de ani a comunităților evreiești din oraș ăi împrejurimile sale, cu exponate din viața de fiecare zi, obiecte de cult, dar și o interesantă colecție de fotografii ale unor familii din ultimii 100 de ani. De asemnenea Holocaustul ocupă un loc important în materialul documentat al colțului muzeal.
Atelierul de Prezentare și Muzeul Petry
Str. Scăricica nr.1
Atelier interactiv: Micii bucătari
10:00 – 12:00 Atelier de Prezentare și Muzeu Petry
Program interactiv pentru copii în Atelierul de Prezentare și Muzeu Petry. Copiii, prin sesiunea cu durata de o oră, obțin o perspectivă prin propria lor experiență asupra prelucrării cărnii.
Nr. participanți: 8-15 copii/grup; înregistrarea prealabilă este necesară la nr. de teledon: 0734 730 371
Taxă de participare: 10lei/pers.
Adresabilitate: copii între 6-12
Atelier interactiv: Comportament adecvat la restaurant
10:00 – 12:00
 Muzeul Petry și Petry Bistro Grill&Wine
În cadrul programului interactiv cu o durată de cca. 60 de minute, tinerii vor participa la un program unde pot învăța să se comporte în mod adecvat într-un restaurant.
Nr. participanți: 8-15 pers/grup; înregistrarea prealabilă este necesară la nr. de teledon: 0734 730 371, Taxă de participare: 10lei/pers.
Adresabilitate: tineri între 10-17, adulți.
Ghidaj și expoziție: Muzeul industriei cărnii
10.00-14.00 
Atelier de Prezentare Petry și Petry Bistro Grill&Wine
Ghidaj la Atelierul de Prezentare Petry prin care vizitătorii pot obține o perspectivă asupra prelucrării cărnii și informații despre istoria familiei Petry. Durata: 20min.
Adresabilitate: adulți
înregistrarea prealabilă este necesară la nr. de teledon: 0734 730 371
Cina în muzeu
19.00 Petry Bistro Grill&Wine, Muzeul Petry
Descoperiți frumusețea muzeului și a trezoreriei de șuncă! Pe lângă o experință gastronomică  specială oferim o servire inedită într-o atmosferă muzeală.
*înregistrarea prealabilă este necesară, rezervări: 0725 510 511.
Casa Bernády
Str. Horea, nr. 6         
 
Expoziție colectivă: Breasla Barabás Miklós
10:00-24:00 Galeria de la parter
Membrii mureșeni ai Breslei Barabás Miklós se prezintă din nou în fața publicului din Tg. Mureș. Ediția 6. a expoziției este găzduită tot de Galeriile Casei Bernády. Picturile, sculpturile, lucrările de grafică, piesele de ceramică, fotografiile selecționate reprezintă o mostră convingătoare   despre noua recoltă a grupului de artiști vizuali locali.
Organizator: Fundația Culturală Dr. Bernády György
Expoziție de fotografie: Vas Géza
10:00-24:00 Galeria de la mansardă
Fotografiile artistului fotograf clujean Vas Géza sunt găzduite in Galeria de la etaj prezintă portul popular și scene din viața microregiunilor Călata, Sic, Remetea și împrejurimile Clujului.
Organizator: Fundația Culturală Dr. Bernády György
Intrare liberă
Muzeul Casa apei
Str. Verii, nr. 44
Vizitare și ghidaj
11.00-00.00
Casa Apei din Târgu-Mureş, dedicată reţelelor de apă-canal, este printre puţinele din România şi din lume. Pe lângă abordarea tehnico-istorică, aceasta promovează, sub deviza “Drumul spre civilizaţie”, importanţa vitală a apei pentru dezvoltarea comunităţilor sub toate aspectele. Pe lângă clădirile în sine, pot fi admirate numeroase exponate: pompe, ţevi, unelte, agregate, aparate hidrotehnice de măsură, capace de canal, fotografii, hărţi, proiecte etc., atât în interior, cât şi în grădina exterioară, amenajată sub forma unui parc.
Intrare liberă
Camera K’ARTE
Str. George Enescu nr. 2
Expoziție: Mihaela Mihalache „Accumulated Templates”
11.00-02.00
Expoziție de artă contemporană vizuală, semnată Mihaela Mihalache, doctorand, anul III, în arte vizuale în cadrul UAD Cluj.
Intrare liberă
DUMINICĂ19 MAI
 
Parcul Arheologic de la Călugăreni
 
Atelier gastronomic: GASTRONOMIKA ROMANA
10.00-17.00
 Baza Arheologică de la Călugăreni
În cadrul activității dorim să prezentăm diferitele tehnici de conservare a alimentelor folosite în epoca romană. Pe lângă prezentarea rețetelor din sursele antice, dorim să testăm prin metoda arheologiei experimentale, câteva proceduri de conservare a legumelor și fructelor. Alimentele conservate vor putea fi degustate la Festivalul 7R (Roman) de la Călugăreni, din data de 3 august 2019.
Parteneri: Universitatea „Sapientia” din municipiul Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste din Târgu Mureş, Departamentul de Horticultură, Amenajări Peisagistice Sidó György.
Expoziția: HOLOBOX sau cutia minunilor?
10.00-17.00
 Pavilioanele TIME BOX de la Călugăreni
Expozițiile din pavilioanele TIME BOX se vor îmbogăți cu un HOLOBOX cu ajutorul căruia dorim să povestim despre îngrijirea părului și coafurile din epoca romană. Din oră în oră, se vor ține ghidaje de specialitate în Parcul arheologic și la pavilioanele expoziționale.
Intrare liberă
Muzeul de Etnografie și Artă Populară
Piața Trandafirilor, nr. 11
intrare cu brățara
Expoziţia: Războiul tranşeelor. Marele război din perspectiva arheologiei aeriene
09.00–13.00
Expoziţia realizată în colaborare cu Universitatea din Pécs (Ungaria) reprezintă o scurtă incursiune în metodologia de lucru al acestei noi ştiinţe auxiliare ale arheologiei şi prezintă rezultatele cercetărilor de arheologie aeriană efectuate în judeţul Mureş, în zona sistemului de tranşee din primul război mondial.
Expoziţia: Târgurile mureşene şi lumea rurală
09.00–13.00
Expoziţia muzeală reînvie atmosfera târgurilor anuale de altădată, din perioada interbelică, atât a celor din mediul urban cât şi din mediul rural, cu varietatea de produse comercializate şi de manifestări social-culturale specifice. Expoziția a fost realizată în cadrul proiectului cultural finanţat de AFCN Târgurile tradiţionale – locuri de schimburi comerciale şi culturale.
ExpoziţiaCasa de paradă din Podişul Târnavelor
09.00–13.00
Expoziţia etnografică prezintă amenajarea unor interioare ţărăneşti. Acestea, prin nucleele lor expoziţionale, surprind organizarea interiorului camerei frumoase din casa țărănească: mobilierul pictat sau vopsit, utilizat în trecut, obiectele decorative care cuprind textile de interior şi ceramică, ornamentate cu motive tradiţionale diferite, icoane, fotografii cu subiect etnografic, port popular, alte obiecte specifice.
  
Notă:
Expozițiile Muzeului Județean Mureș: 09.00–13.00
Palatul Culturii: 9.00–15.30
sursa: www.muzeulmures.ro/noaptea-muzeelor-2019-program

Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Noaptea Muzeelor 2019 – Programul complet anunțat de Muzeul Județean Mureș

Credit autor: Agenda de Mureș.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button