Sport

Bilanț și concluzii după Multisport Transilvania Triathlon

Cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată în județul Mureș, Campionatul European Triatlon Multisport Transilvania s-a încheiat. Evident, evenimentul poate avea un puternic impact în beneficiul municipiului Târgu-Mureș și al județului. Mii de turiști au avut ocazia în cele 10 zile ale competiției să-și formeze o altă părere despre România, diferită față de ceea ce au putut afla din diversele surse dinaintea sosirii lor în țara noastră, mulți dintre ei pentru prima dată. „Am făcut sport de copil, dar nu am avut niciodată ocazia să ajung la vreo disciplină la nivel de înaltă performanță. Acum sunt pensionar, dar îmi place să merg cu bicicleta, să înot sau să alerg, sportul înseamnă  sănătate. Această competiție mi-a oferit aceste posibilități, împreună cu o vizită în premieră în România. Ajunși aici cu o delegație numeroasă, majoritatea dintre noi amatori, am fost foarte plăcut surprinși de ceea ce am găsit. Totul este foarte diferit față de ceea ce știam înainte despre România. Am avut condiții foarte bune, am văzut locuri pitorești, am întâlnit oameni ospitalieri. Nu am urcat pe podiumul de premiere, dar am participat intens la toate evenimentele, m-am bucurat când am reușit să închei proba la care am participat la categoria mea, dar i-am aplaudat pe învingători, indiferent de unde erau. Sportul este într-adevăr cel mai bun ambasador. Chiar dacă nu ca sportivi, cu siguranță mulți dintre noi vom reveni pe aceste locuri”, a dezvăluit după încheirea cursei de duatlon britanicul David I’Anson (foto2).

Avantaje pentru toate categoriile

Succesul evenimentului poate fi privit din mai multe puncte de vedere. Pentru cei din turism a fost fără îndoială o mare reușită. Latura sportivă este mai degrabă un aspect care trebuie corelată cu așteptările fiecăruia. Pentru participarea în probele incluse în cele ale Europenelor la probele de performanță, sportivii au avut de achitat și taxe de înscriere. Pe lângă probele suplimentare disputate ca surprize ale ediției de către organizatori (Dracula Night Run sau Dracula Night Swim), la celelalte probe au fost stabilite taxe de înscriere, la nivel european. La acestea sportivii români au avut o reducere de 50% acordată de FRTRI, plătită în lei.Acestea au avut următoarele valori: Duathlon Sprint– 130 euro–280 lei; Duathlon Standard– 140 euro–290 lei; Cross Triathlon– 85 euro–190 lei; Cross Duathlon– 75 euro–170 lei; Aquathlon– 70 euro-160 lei; Middle Distance Triathlon– 200 euro–450 leiAquabike– 120 euro–280 lei.

Valoarea premiilor nu a fost comunicată, dar mai mult ca sigur pentru cei care au participat la categoriile de vârstă, adică la amatori, în special pentru străini, aceasta a fost o adevărată aventură, un „concediu activ”.

 

Medalii la amatori, prezență modestă la Elite

După cele 10 zile de competiții România a obținut 11 medalii de aur, 9 de argint și 13 de bronz și s-a clasat între primele 10 națiuni în clasamentul pe medalii. Rezultatele sunt probabil sub nivelul așteptărilor, deși totalul de medalii include și categoriile amatorilor, unde s-au acordat cele mai multe, dar neîncadrate în Campionatele Europene, cele la care pentru câștigători s-a intonat imnul național. Cu cei peste 800 sportivi din Marea Britanie, aceștia au deținut supremația, în timp ce cei peste 300 din România au fost depășiți de cele câteva zeci ale următoarelor delegații, Italia, Germania, Spania sau Olanda, care s-au prezentat mai degrabă cu sportivi de frunte. Cei mai titrați sportivi ai acestei discipline din România erau constănțeanca Antoanela Manac (foto 3) la feminin și timișoreanul Ciprian Bălănescu la masculin (în foto 4), ambii obișnuiți cu victori la Târgu-Mureș. Prima nu a participat la proba de triatlon, fiind plecată la altă competiție, dar a cucerit o medalie de argint la Aquatlon Elite, cea mai valoroasă medalie a delegației României. Bălănescu a rămas în schimb doar la probele amatorilor de la categoria 30-35 ani, unde a cucerit tot medalia de argint, participând în schimb la pregătirea componenților lotului.

S-au obținut 33 de medalii, dar delegația României a avut puțini participanți în cele mai importante probe, cu doar o medalie de argint în probele de la Elite, una de bronz la juniori și două de aur la paraatleți.

 

Loc de mai bine este întotdeauna

Despre competiție, așteptări și rezultatele „tricolorilor” aflăm de la președintele FRTRI, târgumureșeanul Klosz Péter.

Reporter: Care ar putea fi concluziile după acest maraton sportiv organizat în premieră la Târgu-Mureș?

Klosz Péter: Părerea mea personală, chiar dacă este într-o oarecare măsură subiectivă, fiind organizată în orașul meu, este că a fost o competiție reușită. Acest lucru nu îl afirm doar ca părere personală, ci și după reacțiile multora dintre cei prezenți. Majoritatea au fost foarte mulțumiți de felul în care a fost organizat întregul eveniment, iar străinii au fost plăcut surprinși de felul în care au fost primiți și tratați. Pe de altă parte, după multă muncă și multă oboseală, avem aceste satisfacții în ceea ce prvesc reacțiile. Să nu mai vorbim desprea latura economică, avantajele materiale aduse orașului și localităților unde s-au disputat întrecerile. Hotelurile și pensiunile au fost pline, la fel restaurantele, unele case de schimb valutar cu greu au făcut față cererilor.

Rep.: Sunt aspecte care se pot resimți pe termen lung?

K.P.: Foarte probabil. Mulți dintre ei au fost pentru prima dată aici, în special britanicii prezenți în număr atât de mare. Au fost impresionați de ce au găsit și foarte posibil ca unii să revină ca turiști, aducând cu ei și pe alții. În ceea ce privește delegația Marii Britanii, este un lucru deja obișnuit prezența lor masivă la asemenea competiții. La ei această disciplină este una foarte iubită și răspândită și s-au obișnuit să călătorească împreună.

Rep.: Cum considerați rezultatele echipei României și ale mureșenilor?

K.P.: Având în vedere valoarea participanților, dacă facem o analiză le putem considera bune, chiar dacă se puteau obține câteva medalii mai mult. Așa cum se spune, întotdeauna se poate mai bine, dar trebuie să ținem conr de faptul că la fiecare segment al întrecerilor au fost prezenți foști sau actuali campioni mondiali sau europeni. Noi avem puțini sportivi care au ajuns la nivel înalt, dar motivele se cunosc. Dacă e să vorbim despre rezultatele mureșenilor, îmi este greu să le spun așa, din cap. În calitate de președinte al federației, toți cei peste 300 care au reprezentat România au fost ai mei. Au fost 6 medaliați mureșeni, care au obținut 8 medalii, bineînțeles toate la probele pentru amatori (n.r.: răspunsul a venit după câteva minute de trecere în revistă a rezultatelor).

Rep.: Cât de mari sunt șansele de a mai primi organizarea unui asemenea eveniment?

K.P.: Este un lucru care depinde de mai mulți factori. Federația internațională este foarte mulțumită de felul în care a fost organizat și cum a decurs ediția, dar aici intervine și implicarea autorităților, de voința tuturor de a se implica. Semnele sunt din cele mai bune, condiții avem, mai rămâne de văzut cât sprijin vom primi pe viitor.

Post-ul Bilanț și concluzii după Multisport Transilvania Triathlon apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Bilanț și concluzii după Multisport Transilvania Triathlon

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button