Învățământ

Desființarea inspectoratelor școlare, adoptată de Camera Deputaților

Potrivit Alba 24, la inițiativa deputatului de Alba Cornel Comșa, ieri a trecut prin procedura adoptării tacite proiectul de lege care ar desființa inspectoratele școlare. Cameră decizională e Senatul, care urmează să primească inițiativa. Puteți consulta aici întreg proiectul de lege. De fapt proiectul este unul de modificare a actelor normative în vigoare astfel ca răspunderile ISJ-urilor să treacă în răspunderea primăriilor. De pildă, concursurile pentru ocuparea posturilor de profesori să nu mai fie organizate de ISJ, ci de primăria care are în subordine oricum ca bază materială școala respectivă. Ceea ce e perfect normal, iar aducerea deciziei mai aproape de comunitate nu poate fi decât salutară.

Am intrat pe site-ul ISJ, unde am aflat că acum sunt 43 de angajați în structura de personal. Din aceste 43 de persoane angajate, 5 au funcție de conducere (inspector școlar general, doi adjuncți și un contabil șef, plus un director la Casa Corpului Didactic). Deci, la 38 de persoane, e nevoie de 5 șefi.

Tot pe site-ul ISJ Mureș am găsit și rolul ISJ, adică o prezentare a atribuțiilor care îi revin potrivit legislației acum în vigoare. N-am găsit niciun punct din cele care sunt prezentate acolo care să nu poată fi îndeplinite de o Primărie, care oricum e obligată de lege să asigure funcționarea școlilor, inclusiv a bugetelor de funcționare sau direct de către conducerea școlii.

E absolut firesc să descentralizezi și să aduci deciziile de la nivelul unei instituții anacronice județene, la nivel local. Părintele alege primarul și consiliul local, cel care mai apoi trimite consilieri în consiliile de administrație ale școlilor, însă niciodată n-a putut să aleagă inspectorul școlar care organizează de fapt personalul în școli, de multe ori cu suspiciuni de mânăreli. Astfel că am ajuns să avem în Mureș 2 inspectori care (cu foarte mici perioade de pauze) s-au rotit în sistem la conducerea ISJ timp de 25 de ani, în funcție de schimbările politice, și, sub conducerea lor, persoane din familiile lor au ajuns în conducerea unor școli, în timp ce suspiciuni de mânăreli s-au ridicat la multe din titularizări. Despre Dumitru Matei s-a scris la vremea când era la conducerea ISJ aici, iar despre Ștefan Someșan, actualul inspector școlar general, putem constata singuri că soția e directoarea Colegiului Național Papiu. Cu o integritate îndoielnică, e ușor de ridicat suspiciuni și în legătură cu restul atribuțiilor care le-au revenit.

Și atunci, revenind, de ce mai avem nevoie de 38 de angajați și 5 șefi, când aceeași treabă o pot face și primăriile și conducerile școlilor, care oricum au directori și adjuncți?

Sursa foto.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Desființarea inspectoratelor școlare, adoptată de Camera Deputaților

Credit autor: Catalin Heghes.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button