PoliticăSocialȘtiri

Ervin MOLNAR, deputat: „Pași concreți în demersurile privind independența energetică a României”

România face pași importanți în ceea ce privește independența sistemului energetic, odată cu derularea investiției în valoare de 22,9 milioane de euro pentru proiectul „Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud”. Acesta a fost inițiat de către CNTEE Transelectrica SA și a fost transmis Băncii Europene de Investiții (BEI) de către Ministerul Energiei.
Comisia Europeană a emis zilele trecute o decizie pozitivă de plată, în urma căreia BEI a achitat deja prima plată din bugetul Fondului pentru modernizare în vederea susținerii financiare a acestui obiectiv, linia electrică aeriană menționată fiind primul proiect românesc de investiții acceptat pentru finanțare în acest mecanism.
LEA 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud presupune construirea a 35,35 de noi kilometri de linie electrică aeriană, doi kilometri de linie electrică subterană, precum și extinderea stațiilor Constanța Nord și Medgidia Sud, iar perioada de implementare a acestui proiect este 2021- 2024.
Remarc punerea în aplicare a construcției acestei Linii Electrice Aeriene de către autoritățile române, investiția înscriindu-se în obiectivele Uniunii Europene de a rentabiliza reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a dinamiza eforturile țărilor membre în acest sens. Finalizarea demersului investițional va permite integrarea unei producții suplimentare de energie electrică din surse regenerabile de circa 685 MW, fapt ce va avea drept consecințe securitatea, flexibilitatea și adecvanța Sistemului Energetic Național.
Nu în ultimul rând, investiția LEA 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud va determina reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an, și, totodată, va oferi premisele operaționalizării de noi capacități de producție din surse regenerabile.
În concluzie, investiția amintită va avea un rol strategic și substanțial considerabil în programul de reconfigurare a sistemului energetic național, conferind posibilitatea îmbunătățirii eficienței energetice, modernizarea rețelelor și permițând realizarea tranziției în regiunile dependente de cărbune, așa cum a fost și România.
Ținând cont de faptul că țara noastră are la dispoziție miliarde de euro prin Fondul pentru Modernizare, sunt convins că vom continua finanțarea proiectelor de investiții energetice, astfel încât într-un timp relativ scurt România să devină independentă energetic.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button