Social

La Tg. Mureș, fenomenul cerșetoriei este încurajat de cetățeni

Locurile preferate de cerșetori sunt bisericile, terasele din zona centrală, Complexul de Sport și Agrement ”Mureșul”, marile magazine, parcurile și unele intersecții.

Sancțiunile nu funcționează pentru că acești oameni nu au surse de venit din care să le plătească, a declarat pentru Radio Tg,Mureș Șefului Poliției Locale, Raul Matiș:

Poliția locală a identificat în cursul anului 2019, peste 50 de cerșetori, majoritatea copii, iar 90 la sută din persoanele surprinse la cerșit provin din străzile Valea Rece, Dealului și Băneasa. Prezența cerșetorilor pe străzile târgumureșene este încurajată de cetățeni care le oferă în permanență bani sau bunuri. Adulții surprinși la cerșit au fost identificați și sancționați contravențional iar în cazul minorilor, măsurile sancționatorii s-au îndreptat împotriva ocrotitorilor legali. În acest an, 15 minori între 2 și 15 ani au fost predați Direcției Generale de Protecție a Copilului. Îi sancționezi, le dai drumul și îi întâlnești iarăși, amenda fiind de la 100 la 500 de lei.

În Sighișoara, turiștii străini sunt cei care le oferă bani cerșetorilor și îi încurajează.

Numărul lor a scăzut însă semnificativ anul acesta, spune șeful Poliției Locale, Ioan Alb, care și-a propus eradicarea fenomenului în zona turistică a Sighișoarei:

Cerșetorii vin din localitățile apropiate, Vânători și Albești, în jur de 40-50 zilnic. Cei găsiți apelând la mila publicului au fost sancționați cu amenzi contravenționale; avem cam 200 de amenzi în valoare de 50.000 de lei. În zona Cetății și în zona centrală a municipiului Sighișoara am reușit în mare parte să eradicăm acest fenomen. Încercăm să intrăm în dialog și cu cetățenii, care nu ar fi bine să îi încurajeze, dar să știți că turiștii, care foarte mulți vin din comunitatea europeană, ei chiar în fața noastră le oferă bani.

Din 15 august intră în vigoare în Sighișoara un protocol de reducere și eradicare a cerșetoriei și realizarea protecției sociale a minorilor, realizat între Primăria, Poliția Locală, Serviciul Public de asistență socială și două ONG-uri de profil.

Valeriu Russu

The post La Tg. Mureș, fenomenul cerșetoriei este încurajat de cetățeni appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: La Tg. Mureș, fenomenul cerșetoriei este încurajat de cetățeni

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

3 comentarii

  1. Sigur cetățenii sunt de vina nu poliția inutilitara. E simplu sa dai vina pe altii cand imaginea româniei este compromisă de numărul tot mai mare de cerșetori. Păi cetățenii trebuie sa combată cerșetoria?

  2. Trebuie sa ai mila sa aiba si dumneze mila de tine in ziua necazului tau. Y nu cred ca este placut postul de cersetoro xi buna! Si mai multa inima y humanitate

  3. Da , ca de obicei noi suntem de vina , servciile sociale inexistente , politia care cand e intrebata spun ca nu pot face nimic , pai ei ar trebui primii sa descurajeze cersetoria , politia locala care e depasita de inexistenta unei legi care sa-i ajute caci nu e asa ? Politicul e interesat sa nu starpeasca acest fenomen si se stie de ce , la cata coruptie este si la cati bani le revin si lor din asta nimeni nu vorbeste nimeni nu-i cerceteaza caci ei sunt dumenezeii Roamniei , restul suntem mici fara putere , …. deci cum Ramane ? Ce sa nu incurajam ? Cersetoria ? Nu putem caci nu ne lasa sufletul pe altii si cei mai multi religia si uite asa nu putem face nimic impotriva unor forte din umbra care castiga milioane fara sa fie impozitati … cum e cu economia subterana .. Allll … se sesizeaza careva ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button