La 27 august 1991, în decursul procesului de destrămare a URSS-ului, Republica Moldova şi-a declarat independenţa, devenind stat membru al Organizației Națiunilor Unite.
Moldova este o ţară cu o îndelungata istorie, populată, preponderent, de moldoveni, cât şi de multe minorități naționale: ucraineni, bulgari, găgăuzi, ruşi, evrei, nemţi, cehi etc. În acelaşi timp, aici s-au păstrat multe tradiţii multiseculare.
Neobişnuit poate părea faptul că mozaicul polietnic al teritoriului moldovenesc nu s-a şters din tradiţiile populare, ci, din contră, s-a îmbogăţit cu noi calităţi, dându-le un nou colorit şi formând un original conglomerat de obiceiuri, ritualuri, folclor etc., omniprezente în satele Moldovei.
Oricât însă de pestriță ar fi populaţia de aici, cea mai importantă calitate a Moldovei este ospitalitatea. În Moldova fiecare oaspete este primit cu o deosebită căldură. Gospodarul casei întotdeauna va găsi pentru el un pahar de vin bun moldovenesc, iar gospodina cele mai alese bucate.
Oaspeţii sunt, de obicei, invitaţi în „Casa Mare”, o odaie tradiţională în fiecare casă, unde se petrec toate sărbătorile.
După obținerea independenței Republicii Moldova, România a fost principalul sprijin al țării noastre surori, prin nenumăratele acțiuni de susținere, atât financiare, cât și umane și logistice.
Mai ales în ultimul an și jumătate, de la izbucnirea pandemiei coronavirusului, Guvernul liberal a ajutat substanțial Republica Moldova, cu toate cele necesare în lupta pentru combaterea acestui flagel, atât cu resurse materiale, cât și umane.
În calitate de român și de deputat, sunt încrezător în parcursul european al Republicii Moldova, iar noua conducere prezidențială, guvernamentală și parlamentară a țării prezintă garanții solide și argumentate în acest sens.
0 208 1 minut de citit