Hot NewsSănătate

Dr. Teodor Holhoș: „Cataracta apare la circa 60% din pacienții de peste 70 de ani. Sunt perioade în care operez zilnic între 20 și 40 de cataracte”

Cataracta apare la circa 60% din pacienții de peste 70 de ani.

• Atunci când vederea se deteriorează este important să vă prezentați din timp la medic și, dacă acesta vă recomandă o intervenție chirurgicală de înlocuire a cristalinului, să nu o amânați

• Doctorul Teodor Holhoș are o mare experiență în realizarea acestei intervenții, cu peste 1.700 de operații de cataractă realizate în acest an și mai bine de 2.600 în 2022. În total, de-a lungul carierei medicul a realizat peste 20.000 de astfel de intervenții

Printre bolile care afectează cel mai frecvent vederea, cataracta este probabil cel mai des întâlnită. După vârsta de 40 de ani, cristalinul, acea lentilă gelatinoasă fără de care ochiul nu poate focaliza corect imaginea proiectată pe retină, intră într-un proces lent și ireversibil de degradare. Cristalinul joacă rolul ansamblului de lentile din obiectivul aparatului de fotografiat și este situat chiar în spatele irisului, în poziție centrală.
Pentru majoritatea oamenilor, acest proces de îmbătrânire a cristalinului nu reprezintă o problemă. Cu ajutorul ochelarilor, cei mai mulți dintre noi ne putem folosi vederea până la vârste înaintate. Chiar dacă nu mai vedem la fel de bine ca în tinerețe, din punct de vedere practic ne putem descurca fără probleme în viața de zi cu zi.
„Însă la o pondere importantă din populația de vârsta a doua și a treia, lanțurile de proteine care formează cristalinul încep să se rupă, astfel că această lentilă începe să își piardă transparența”, explică dr. Teodor Holhoș, fondatorul Rețelei de Clinici de Oftalmologie „Dr. Holhoș”. „Începând din acel moment, procesul este ireversibil și nu mai poate fi stopat decât prin înlocuirea cristalinului pe cale chirurgicală cu un cristalin artificial, numit și lentilă intraoculară.” Aceasta este o operație obișnuită în oftalmologie, sigură și cu rezultate excelente. În Transilvania, dr. Holhoș realizează singur această intervenție la clinicile sale aflate în Cluj-Napoca, Sibiu, Alba Iulia, Turda și Mediaș.

Cum apare cataracta?
Primul simptom este că ochelarii nu mai ajută la vedere. Apoi poate apărea o senzație de vedere încețoșată, neclară sau slabă, culorile par șterse, noaptea luminile apar ca având halouri sau pacientul capătă o sensibilitate la lumină (fotofobie). Uneori, pacienții pot avea modificări dese de dioptrii, sau pot descoperi că brusc li s-a îmbunătățit vederea de aproape, ulterior aceasta degradându-se însă rapid.
„Cataracta este o boală a vârstei. Cu timpul, cu toții ajungem să facem cataractă, dacă trăim până la o vârstă suficient de înaintată; întrebarea este nu dacă, ci cât de serioasă va fi această afecțiune pentru fiecare dintre noi”, spune dr. Holhoș.
Principalul factor de risc este vârsta, urmat de alte elemente, precum istoricul familial (părinți sau bunici cu cataractă), expunerea îndelungată la soare fără purtarea unor ochelari de protecție împotriva razelor ultraviolete, unele boli asociate (diabetul zaharat, glaucomul, uveita cronică) sau tratamentul de lungă durată cu corticosteroizi.

Cum se tratează cataracta?
Netratată, boala poate progresa până la pierderea completă a vederii. Din fericire, este ușor tratabilă, însă doar prin înlocuirea chirurgicală a cristalinului cu unul artificial.
Operația dă rezultate excelente: vederea devine clară și în același timp poate dispărea nevoia de a purta ochelari. În funcție de tipul de cristalin implantat, pacientul fie nu va mai avea nevoie decât de o singură pereche de ochelari (în cazul unui cristalin monofocal), fie poate renunța definitiv la aceștia (dacă alege un cristalin multifocal). De asemenea, unele cristaline – așa-numitele cristaline torice – pot corecta astigmatismul, un defect de vedere în care imaginea proiectată pe peretele posterior al ochiului nu cade perfect pe retină.
Nu există o limită de vârstă la care se poate face operația. În SUA, de exemplu, vârsta medie a pacienților care se operează de cataractă este de 77 de ani. La vârste înaintate (și/sau boli asociate precum hipertensiunea arterială sau diabetul) cresc însă riscurile apariției de complicații.
Medicul Teodor Holhoș a realizat până în prezent peste 20.000 de operații de cataractă. Cel mai în vârstă pacient a avut 93 de ani.

Cum se face operația?
Procedura este simplă, nedureroasă și durează doar câteva minute, fiind efectuată fără internare, cu anestezie locală. După circa 20-30 de minute de la încheierea operației, pacientul poate pleca acasă.
„În cursul intervenției, noi fragmentăm cristalinul cu ajutorul ultrasunetelor, extragem fragmentele prin aspirație, iar apoi implantăm în capsula goală noul cristalin. Inciziile sunt foarte mici, de numai câțiva milimetri, astfel că se închid de la sine, nu este nevoie de suturi”, explică medicul Teodor Holhoș. Procedura se încheie cu administrarea locală a unui antibiotic și a unui antiinflamator și aplicarea unui pansament ocular.
Ulterior operației, este posibil ca vederea să se restabilească nu imediat, ci gradual. „Pacientul nu trebuie să respecte restricții deosebite, însă trebuie să urmeze un tratament cu picături în ochi timp de 45 de zile. În această perioadă se recomandă, de asemenea, evitarea efortului fizic și a expunerii la praf. Nu se recomandă nici contactul ochiului operat cu apa sau săpunul și nici frecatul sau apăsatul pe ochi”, spune dr. Holhoș.
În general, cataracta afectează amândoi ochii, deși nu întotdeauna în același grad. Astfel, chiar dacă ambii ochi vor avea în cele din urmă nevoie de înlocuirea cristalinului, este nevoie de o perioadă de repaus între cele două intervenții. Deși este posibil, nu se recomandă operarea ambilor ochi în aceeași zi.

Ce complicații pot apărea?
Operația de cataractă este una dintre cele mai sigure și mai eficace din chirurgia oftalmologică. Doar în circa 1-2% din cazuri apar complicații, de obicei minore. În marea lor majoritate, acestea pot fi tratate cu succes.
Experiența chirurgului este foarte importantă. De exemplu, dr. Teodor Holhoș are o mare experiență în realizarea acestei intervenții. Numai în acest an, medicul a realizat peste 1.700 de operații de cataractă, în timp ce în 2022 a efectuat peste 2.600 de asemenea intervenții, mult peste media națională a acestor intervenții.
Ulterior intervenției, complicațiile pot apărea mai ales dacă pacientul nu respectă în totalitate indicațiile postoperatorii. Cataracta secundară, adică opacifierea capsulei care adăpostește cristalinul, poate apărea după un anumit timp de la operație. Aceasta nu este o complicație propriu-zisă, ci mai degrabă un efect secundar al intervenției. Cataracta secundară se poate trata simplu și rapid, cu ajutorul tratamentului laser YAG, în cabinetul de consult.

Unde se face și cât costă operația de cataractă?
Tratarea cataractei cu ajutorul implantului de cristalin este cea mai solicitată intervenție în Rețeaua de Clinici de Oftalmologie „Dr. Holhoș”. Costurile intervenției depind cel mai mult de tipul de cristalin ales de pacient. Există trei tipuri de cristalin:
• Monofocal. Acesta corectează un singur tip de dioptrie. Prin urmare, pacientul va avea nevoie de ochelari pentru a vedea bine la distanță sau, după caz, de aproape.
• Bifocal. Corectează atât vederea la distanță, cât și pe cea de aproape, deși, în funcție de caz, este posibil ca pacientul să aibă în continuare nevoie și de o pereche de ochelari.
• Trifocal. Acest tip de cristalin este cel mai scump, dar în general elimină complet nevoia de a purta ochelari.
Există, de asemenea, și cristaline mono-, bi- și trifocale torice, destinate corectării astigmatismului.
Prețul operației de cataractă diferă în funcție de tipul cristalinului și de marca acestuia. În rețeaua Dr. Holhoș sunt oferite și variante accesibile, începând de la 1.500 lei pentru un ochi, practic foarte aproape de prețul la care sunt disponibile cristalinele și în sistemul de stat, decontate de CNAS. Prețul poate ajunge până la 10.800 lei pentru un ochi pentru varianta de cristalin trifocal toric, care elimină complet nevoia de ochelari.
În cadrul consultației, fiecare pacient va primi o recomandare de cristalin în funcție de tipologia cazului – vârstă, alte afecțiuni asociate, activități zilnice, stil de viață și bugetul disponibil.

Articole similare

Back to top button