PoliticăSocialȘtiri

Ervin MOLNAR, deputat:”Reprezentanții HoReCa, sprijiniți concret de către stat pentru a-și recupera pierderile suferite în pandemie”

Guvernul Nicolae Ciucă a luat deja primele măsuri pentru revitalizarea activității HoReCa, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului virând suma de peste 1,13 de miliarde de lei către Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exporturilor (AIMMAIPE). Aceste fonduri vor fi utilizate pentru achitarea celei de-a doua tranșe, în procent de 53,13%, aferente schemei de ajutor de stat HoReCa.

Banii respectivi se adaugă plăților deja efectuate până la finele anului trecut, în procent de 46,87%, respectiv 999.926.000 lei, ce au fost distribuite beneficiarilor contractați. După ce sumele vor ajunge în posesia băncilor partenere din proiect, acestea vor efectua plățile către cei 8.294 de beneficiari, în baza acordurilor de plată din aplicația informatică IMM-Recover.

Așa după cum s-a angajat ministrul liberal al Antreprenoriatului și Turismului, până la sfârșitul acestei luni absolut toți beneficiarii schemei HoReCa vor putea folosi banii alocați de către Guvern, care reprezintă o despăgubire echitabilă în vederea acoperirii activității afectate de restricțiile impuse de pandemie.

În plus, deoarece agenții economici din turism au semnalat că au întâmpinat dificultăți și în ultima perioadă din cauza măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului, reprezentanții Executivului analizează posibilitatea reluării programului de susținere a operatorilor din turism în a doua jumătate a acestui an. Se intenționează astfel ca statul să reușească un decont total al pierderilor suferite în ultimii doi ani de către industria HoReCa în valoare de 20%.

Reamintesc că Schema de sprijin HoReCa a fost lansată anul trecut de guvernul PNL, în scopul despăgubirii întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19. Ajutorul s-a acordat sub forma unor granturi în cuantum de 20% din diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 şi cea aferentă anului 2020, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button