Justiție

Guvernul a modificat din nou Ordonanţa de Urgenţă 114

Guvernul a modificat din nou astăzi controversata ordonanţă de urgentţă 114, în ce priveşte o nouă modalitate de calcul a capitalului social minim al fondurilor de pensii private.

O altă hotărâre luată astăzi de Executiv se referă la introducerea în calculul ratelor la programele de împrumut cu garanţie guvernamentală a noului indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor.

Ordonanța de urgență adoptată de guvern prevede ca fiecare administrator privat de pensii să majoreze capitalul social al unui fond de pensii cu aproximativ 10,7 milioane de euro, până la maxim un 19,4 milioane de euro. A fost modificată și limita minimă a capitalului social pe care trebuie s-o aibă un administrator privat de pensii, și anume 4 milioane de euro în lei. Ordonanța de urgență a adăugat noi domenii în care administratorii privați de pensii pot să investească banii pe care îi gestionează ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici:

Fondurile de pensii pot investi cu următoarele instrumente financiare: acțiuni și obligațiuni emise de societățile de proiect înființate în baza Ordonanței de Urgență numărul 39/2018, privind parteneriatul public-privat sau fonduri de investiții specializate în infrastructură. De asemenea, în valori mobiliare tranzacționate pe pieţe reglementate emise de societăți sau fonduri imobiliare și de asemenea în investiții private de capital sub forma acțiunilor și obligațiunilor la societăți sau sub forma participațiilor la fondurile de investiții private de capital în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

Guvernul a mai adoptat și o hotărâre prin care urmărește să reducă dobânda pe care o plătesc persoanele care au apelat la programele Prima Casă, Prima Mașină și Investește în Tine. Dobânda se va calcula cu ajutorul indicelui de referință în locul ROBOR-ului. Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat că în felul acesta se reduce dobânda și va crește transparența modului de calcul a dobânzilor

The post Guvernul a modificat din nou Ordonanţa de Urgenţă 114 appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Guvernul a modificat din nou Ordonanţa de Urgenţă 114

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button