JustițieȘtiri

S-a dispus măsura reţinerii pentru patru persoane ce au calitatea de organe de poliţie

COMUNICAT DE PRESĂ

Compartimetul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 16.12.2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighişoara în urma cercetărilor desfăşurate într-un dosar aflat în urmărire proprie la procuror, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de patru persoane ce au calitatea de organe de poliţie, cu aviz de organe de cercetare penală în cadrul IPJ Mureş, doi dintre aceştia fiind lucrători de poliţie în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 14 Ghindari, unul ocupând funcţia de şef Birou Control Intern în cadrul IPJ Mureş, iar ultimul având funcţia de şef al Poliţiei Staţiunii Sovata.

În sarcina celor doi agenţi din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 14 Ghindari s-a reţinut comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, fapte prev. şi ped. de art. 297 alin.1 C.pen. și art. 321 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 38 alin.1 C.pen.

Faţă de şeful Biroului Control Intern şi şefului Poliţiei Staţiunii Sovata se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de compromiterea intereselor justiției, faptă prev. de art. 277 alin.1 C.pen.

În urma administrării probatoriului a reieşit următoare situaţie de fapt:

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, doi lucrători de poliție din cadrul Secției 14 de Poliție Rurală Ghindari, nu au luat măsurile legale obligatorii pentru întocmirea unui dosar penal cu privire la un eveniment sesizat în data de 26.11.2022 pe raza lor de competență, având ca obiect infracțiunile de furt și lovirea sau alte violențe, iar unul dintre cei doi polițiști a luat o sumă de bani de la un presupus autor, înafara oricărui cadru legal, sub pretextul recuperării prejudiciului.

În timp ce erau desfășurate activități de urmărire penală de către procuror, cu privire la faptele menționate mai sus, comise de agenții de poliție din cadrul Secției 14 de Poliție Ghindari, în data de 6 și 7 decembrie 2022, șefa Biroului Control Intern din cadrul IPJ Mureș și șeful Poliției Stațiunii Sovata au divulgat fără drept informații confidențiale din dosar către anumiți lucrători de poliție din cadrul Secției 14 de Poliție Ghindari, ceea ce a permis agenților de poliție vizați de cercetări să încerce influențarea martorilor și întocmirea de documente false, în scopul împiedicării răspunderii penale.

Faţă de cele patru persoane s-a dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore şi măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile cu impunerea obligaţiei de a nu exercita profesia de poliţist.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul D.G.A., B.O.S.- Tg. Mureş şi S.J.A. Mureş.

Precizăm faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi dispunerea măsurii controlului judiciar reprezintă etape ale procesului penal  şi sunt măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button