Life Style

ABUZ ÎN FUNCȚIE – Factor poștal electoral sub sigla Primăriei: Maior, consilier personal și abuzator al cutiilor poștale ale cetățenilor

SCRISOAREA A II-A. Prima dată zici c-au greșit și ignori, cu paciența celui păstrează speranța că și-au redobândit rațiunea și culpabilii n-o să persiste în eroare. A doua oară, zice poporu’, doar prostul nu se apleacă și continuă să dea cu capul de tocul ușii. În cazul de față avem un abuz cu repetiție înfăptuit de Sergiu Claudiu Maior, cu acceptul primarului Dorin Florea. Să-l consemnăm.

 

Prost (foarte prost) sfătuiți, Florea și executantul personal Maior au trimis în ultima săptămână două seturi de scrisori câtorva zeci de mii de cetățeni. Rămâne speranța că n-o să urmeze și Scrisoarea a III-a, pentru că, până la urmă, angajații Primăriei nu-s metamorfozele lui Eminescu, ci angajați în slujba orașului. Oricum, plicurile sunt inscripționate cu sigla și datele de identificare ale Primăriei, deci sunt considerate comunicări oficiale, asumate de conducerea administrației publice locale.

 

Din fericire, plicurile cu sigla Primăriei Târgu Mureș n-au conținut somații. Din nefericire, n-au conținut nici argumente că decidenții nu o să mai risipească bugetul orașului și o să implementeze soluții de dezvoltare al acestuia, ci niște scrisorele bilingve în care sunt înfierate partide politice, foști și potențiali competitori politici, de-a valma, acuzați că din cauza lor orașul este blocat. E reacția asumată a lui Florea, într-o tentativă disperată și evident abuzivă de a asmuți cetățenii și de a se disculpa pentru toate neputințele, neîmplinirile și promisiunile neonorate care îi aparțin.

 

Scrisoarea a II-a

 

Prima scrisoare vorbește despre refuzul “alianței intereselor” de a vira din bugetul orașului 27 de milioane de lei pe an (echivalentul a aproximativ 5,7 milioane de euro) spre bugetul transportului local, controlat de firma privată Siletina, care “nu mai e a lui Maior pentru că a vândut-o rudelor sale” – aveți detalii despre Scrisoarea I AICI).

 


 

Scrisoarea a II-a bilingvă a Primăriei Târgu Mureș, pusă în cutiile poștale ale târgumureșenilor, este asumată prin semnătură de „Claudiu Maior, consilier al primarului” (titulatura acestei funcții seamănă cu cea de pe cartea de vizită de care poți să râzi o viață, cea cu “Soțul patroanei”). Începe cu un motto neasumat, fiind practic o postare scrisă cu greșeli de ortografie pe pagina de Facebook a consilierului primarului.

 


 

În scrisoare, greșelile de ortografie au fost parțial corectate (de exemplu, Maior postase pe Facebook-ul vieții, la începutul scrisorii: Moto – sigur, nu-i dramatic, pentru el citatul de început e similar cu un element motorizat; nu-mi spuneți că-i corect și moto, pentru că nu-i, e doar acceptat ca raritate pentru că există literați de teapa lui Maior, iar Academia a început să perceapă ca acceptabile și greșelile atunci când acestea sunt săvârșite în masă și când devin tradiționale, pe același principiu curând o să fie acceptat ortografic și „ântro”).

 

În scrisoare se vorbește de parcarea subterană, într-un text scris prost (și cu minciuni, dar asta nu mai e o surpriză, face parte din strategia de manipulare de tip stalinist), parcă de cineva nemulțumit de suma cu care a fost plătit pentru corvoada asta.

 

Un sfat: când vă referiți la un elenist antic, nu-i scrieți prenumele în latină și numele în română, bată-l norocu să-l bată pe “Claudius Ptolemeu” (poate Ptolemaeus, dacă era prea dificil Ptolemaios, așa cum se semna). De fapt, în general, indicat ar fi ca Maior să nu mai semneze texte care conțin termeni care-i depășesc știința cumulată, că uite ce se-ntâmplă, apare și în ipostaza de ignorant.

 

La final, Claudiu Maior, consilier al primarului mai bagă bățul prin gard și zice și toate realizările mărețe care se duc de râpă din cauza răilor (aici se-ncheie Scrisoarea a II-a a lui Maior – îmi imaginez că urmează aplauze proletare și strigăte sacadate “Ura! Ura!”, “Stima noastră și mândria…”).

 

E un fel de parțială a Scrisorii I bilingve a Primăriei conduse de Florea. Neservind în niciun fel cetățeanului, abuzul în funcție constă în folosirea resurselor orașului (plicurile, listarea scrisorilor etc. au costat bani din bugetul urbei, poate și plata curierilor) pentru dispute politice personale. Asist la letargia opoziției, care încă nu i-a făcut o plângere penală lui Florea în acest sens.

 

Cine e semnatarul Maior, “soțul patroanei”

 

„Consilier al primarului” sună „de porc”, dar lui Sergiu Claudiu Maior, adică personajului din scrierea de față, nu au avut ce altă funcție să îi dea pentru a continua să-și ia leafa de bugetar din banii cetățenilor.

 

Nu s-a putut altfel, pentru că, neînțelegând legile după care se guvernează administrația publică, atunci când își pregătea retragerea forțată și iminentă din funcția de viceprimar în cea de administrator public (city manager), Maior a semnat documentul prin care argumenta că-i utilă înființarea funcției. În consecință, n-a mai putut fi city manager, funcție pe care Florea a gândit-o pentru tocmai pentru locotenentul său, așa că i s-a zis cum s-a mai putut: consilierul primarului (știți, “soțul patroanei”).

 

Însă nu mai e o noutate pentru niciun târgumureșean că fostul viceprimar Maior, obligat de lege să se retragă pe ușa din dos a anticamerei Întâistătătorului Florea, și-a pierdut doar titulatura funcției, fiind retrogradat din locotenent în căprar, dar păstrându-și atribuțiile. Maior a rămas să-l servească patriotard pe Florea, având puterile depline conferite de primar, față de cei doi viceprimari oficiali ai orașului care au primit sarcini mai mult decorative.

 

În acest moment, în Târgu Mureș are loc o anomalie administrativă: Florea are în dreapta sa un consilier care se ridică prin puterea decizională deasupra viceprimarilor aleși de forul deliberativ al urbei. Practic, el activează în instituția publică administrativă a orașului în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată (adică pe perioada în care Florea îndeplinește calitatea de primar), atribuțiile sale fiind stabilite nu prin vreo lege, ci tot prin voința edilului (care emite o dispoziție în acest sens).

 

Precizările de mai sus sunt argumente ale statutului lui Maior în Târgu Mureș: angajat direct de Florea, el face ce îi spune Florea, dar e plătit din banii tuturor târgumureșenilor cotizanți la pușculița orașului.

 

Cătălin VISCHI


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: ABUZ ÎN FUNCȚIE – Factor poștal electoral sub sigla Primăriei: Maior, consilier personal și abuzator al cutiilor poștale ale cetățenilor

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button