Life Style

EVENIMENT – Concert de muzică clasică cu intrarea liberă la Castelul Haller din satul mureșean Ogra

MUZICĂ DE CAMERĂ. SoNoRo Conac “À la française” invită iubitorii muzicii clasice și vânătorii de comori arhitecturale la un concert într-unul dintre cel mai bine renovate castele din județul Mureș. Vineri, 10 mai, de la ora 19, Castelul Haller din satul Ogra va fi gazda unui concert de muzică de cameră, urmat de un cocktail.

 

Repertoriul va cuprinde lucrări ale compozitorilor francezi Gabriel Fauré, Marin Marais, Jules Massenet, alături de lucrări de George Enescu, Zoltán Kodaly și Reinhold Glière, în interpretarea muzicienilor Anna-Liisa Bezrodny (vioară), Răzvan Popovici (violă), Jan-Erik Gustaffson (violoncel) și Miruna Nagy (harpă). Accesul la concert este liber, pe baza unei rezervări la: rezervari@sonoro.ro sau tel. 0741.190.470.

 

Despre eveniment

 

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, care își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

 

Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

 

Cât despre proiectul “À la française”, muzicianul Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului SoNoRo, a declarat: „Influența franceză în cultura noastră a fost foarte mare, de la artă și arhitectură, până la modalități de organizare administrativă, dar și aportul țării noastre adus culturii franceze, prin intelectualii și artiștii de origine română, a fost important și ne bucurăm că acest sezon comun a reușit să sublinieze atât de bine această relație, ce a îmbogățit ambele culturi.  În această ediție vom realiza un schimb cultural cu Franța, vom avea invitați artiști francezi de vârf la concertele Conac, ce vor concerta alături de artiștii români sau internaționali, cu al căror nivel înalt ne-am obișnuit deja deja publicul”.

 

Despre locație

 

Ansamblu arhitectonic construit de familia Haller în localitatea Ogra, a fost edificat în secolul al XVII-lea, în stil clasicist baroc. Încăperile erau decorate cu stucatură și pictură murală, candelabrele erau aduse din Viena, iar mobilierul din lemn masiv din Paris. Naționalizarea a dus la degradarea castelului, căruia i-au fost înlocuite ferestrele, ușile, tavanul și acoperișul cu unele ieftine și de prost gust.  În anii ’90, castelul a fost pe rând internat, școală, depozit și brutărie, iar apoi abandonat.

 

Abia în 2007 castelul a fost recuperat de familia Haller și vândut familiei Foris, care l-a readus la viață cu ajutorul unui arhitect specializat în restaurarea de monumente și o investiție de peste 1 milion de euro. Astfel din 2012, Castelul Haller a devenit o pensiune turistică cu locuri de cazare, restaurant și cramă. Arhitectura de astăzi a castelul Haller este stil post-baroc, din secolul al XIX-lea. Castelul se întinde pe două niveluri, are o lungime de 32 de metri, iar camerele au pereți boltiți și sunt amenajate cu mobilier în stil vechi.

 

Andrada VLAS


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: EVENIMENT – Concert de muzică clasică cu intrarea liberă la Castelul Haller din satul mureșean Ogra

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button