Life Style

EVENIMENT – În Târgu Mureș și Sighișoara, concerte de orgă susținute de elevul organistului principal al Domului din Salzburg

CONCERTE. Luni, 8 iulie, în Sighișoara, și marți, 9 iulie, în Târgu Mureș au loc două concerte extraordinare de orgă, susținute de Vlad Vişenescu, elevul profesorului Heribert Metzger (organist principal al Domului din Salzburg).

 

Intrarea este liberă. Concertele fac parte dintr-un turneu național (Orgile României, aflat la prima ediție) care își propune o incursiune sonoră şi vizuală în lumea acestui instrument, aşa cum poate fi el descoperit în România.

 

Concertul din Sighișoara, care începe la ora 18, are loc în biserica fostei Mănăstirii Dominicane (acum biserică parohială luterană), edificiu atestat documentar din anul 1298 și extins între anii 1492 și 1515 într-o biserică gotică de tip hală. Orga baroc a bisericii a fost construită la sfârșitul secolului al XVII-lea de slovacul Johann West (care a și sculptat-o), Jeremias Stranovius cel Bătrân fiind cel care a pictat-o, și este folosită și astăzi la numeroase concerte.

 

Concertul din Târgu Mureș, care începe la ora 19, are loc în fosta biserică iezuită (acum Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Botezătorul”), edificiu de la începutul secolului al XVIII-lea, construit de iezuiții lui Stephanus Endes, în centrul orașului Târgu Mureș, în stilul baroc austriac. Orga a fost făcută de meșterul Ludwig Mooser în anul 1869.

 

Despre muzician

 

Tânărul muzician Vlad Vișenescu (21 de ani), în prezent student la orga la Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria) – sub îndrumarea profesorului Heribert Metzger, organist principal al Domului din Salzburg – este organist principal la Biserica parohială din Grödig (Austria).

 

În anul 2018, pe scena Sălii de concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române, a susţinut un recital la cea mai mare orgă din sud-estul Europei, instrument ce dispune de aproximativ 80 de registre și de peste 7.000 de tuburi.

 

Iată programul muzical al concertelor din proiectul Orgile României:

 

⦁ Georg Muffat – „Toccata Prima” din Apparatus Musico-Organisticus;

⦁ J.S. Bach – Preludiul de coral „Wenn wir in höchsten Nöten sein”, BWV 641 din Orgelbüchlein;

⦁ J.S. Bach – Trio pe tema coralului „Herr Jesu Christ, dich zu uns wend”, BWV 655;

⦁ J. S. Bach – Preludiul de coral „Wir Christenleut”, BWV 612 din Orgelbüchlein;

⦁ J. S. Bach – Preludiu și fugă în fa minor, BWV 534;

⦁ W. A. Mozart – „Ein Stück für ein Orgelwerk in einer Uhr”, KV 594;

⦁ F. Mendelssohn – Preludiu și fugă nr. 2 în sol major, op. 37;

⦁ J. Brahms – Preludiul de coral nr. 2 „Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen” în sol minor din „Elf Choralvorspiele”, opus postum 122;

⦁ Valentin Gheorghiu – Coral în re minor.

 

Despre turneu

 

Turneul naţional „Orgile României” este dublat de sesiuni fotografice care vizează punerea în valoare a aspectului şi detaliilor orgilor aflate în bisericile în care vor avea loc concertele din turneu – rezultatul acestor sesiuni foto se concretizează într-o monografie vizuală virtuală on line care va fi prezentată pe site-ul www.orgileromaniei.ro.

 

Andrada VLAS

 

 


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: EVENIMENT – În Târgu Mureș și Sighișoara, concerte de orgă susținute de elevul organistului principal al Domului din Salzburg

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button