Life Style

SOLUȚIA – Un primar a majorat cu 500% impozitele pe imobile ale unei firme care și-a lăsat clădirile și terenurile în paragină: Cazul „Sărmașu”

EDITORIAL. Căutăm de ceva vreme, aproape cu disperare, cu-nverșunare, lucruri bune care se-ntâmplă în județ și pe care considerăm c-ar trebui să vi le aducem în atenție, nu pentru că simțim nevoia unei atenuări a relelor cauzate de aleși, ci din respectul față de o profesie al cărei pilon esențial e echidistanța. Când le găsim, le-mpărtășim. Urmează un alt argument. … asta e pentru primarii localităților mutilate de clădiri degradate, care motivează, simplist și mereu, că “Nu se poate, bă, nu se poate și gata!”.

 

Cazul “Sărmașu”: Ba se poate!

 

Sărmășel-Gară, întins de-a lungul Pârâului de Câmpie, are cu ceva peste 700 de suflete și vreo 200 de case. Este unul din cele șapte sate și cătune care aparțin administrativ de micul orășel mureșean Sărmașu, cel situat la limita a trei județe (Mureș, Cluj și Bistrița-Năsăud). Nu prea are multe de oferit: biserica de lemn de sfârșit de secol XVII, edificată din lemn, fără turlă și cu acoperiș din șindrilă (după tiparul de atunci a caselor țărănești) și, poate, amintirea că-i locul în care a început exploatarea gazului metan din România, aici montându-se primele sonde de foraj.

 

Orășelul, care e cel mai mic din județul Mureș, este condus administrativ de vreo 14 ani, adică de-o eternitate administrative și ceva, de Ioan Mocean, un primar al cărui nume nu se poate să nu-ți amintească (fără legătură cu subiectul, exclusiv din punct de vedere fonetic) de “inventatorul” cuțitului de tăiat stuf în accepțiunea lui Duiosu’, gardianul semianalfabet și grobian din “Cel mai iubit dintre pământeni” (magistral interpretat de Dorel Vișan) – vă amintiți sacadarea? “Deci, să recapitu-lăm: co-sorul lui Mo-ceanu a fost in-ventat de…? Moceanu. Asta-i, Moceanu. Iel are doo părți. Partea lemn-oasă și partea fer-oasă.Vezi, bă, d-aia-mi place mie să lucrez cu intelectuali: ăștia prinde repede!”.

 

Revenind la Mocean, acesta a luat recent, la sfârșitul lunii trecute, o decizie de care se feresc mai toți edilii: a aplicat legea, sancționând o firmă (Lev Or Imprex, un sereleu din București care are o proprietate în Sărmășel-Gară) cu majorarea cu 500% a impozitului pe imobile, pentru că și-a lăsat terenul și clădirea neîngrijite. Adică-n paragină, că merge ș-așa. În Sărmașu n-a mers. Așa că, atunci când va plăti impozitul aferent anului 2019, administratorul firmei (Liliana Chiracu) se va gândi de două (adică de cinci) ori, dacă își mai lasă clădirea și terenul să se degradeze. Decizia a fost completată de o Hotărâre de Consiliu Local, implicit va fi pusă în practică.

 

De ce e urât, când poate fi frumos

 

Imaginea localităților în care clădirile sunt lăsate-n paragină pentru că nu se aplică sancțiuni, ignorându-se o lege care e în vigoare din anul 2015 (în Sărmașu există chiar și o hotărâre a forului deliberativ, din 2016, care stabilește sancțiuni pentru cei care își lasă proprietățile neîngrijite, aducând prejudicii de estetică orașului) e bântuitoare și constituie un argument suplimentar nu al sărăciei, ci al nepăsării administrative.

 

În orice loc în care administratorii au toate țiglele pe acoperiș și le pasă de estetica respectivei localități, proprietarii care nu pot (din considerente financiare) să-și întrețină o proprietate, o vând cui poate să facă asta, în caz contrar sancțiunile financiare fiind semnificative.

 

Nu se întâmplă, deocamdată, așa și în România, pentru că autoritățile sunt permisive, însă această permisivitate conduce spre o imagine deplorabilă a localităților, în care clădiri (unele chiar de patrimoniu!) sunt lăsate să se surpe-n picioare. Și nimeni nu spune nimic, nimeni nu este vinovat, nimeni nu plătește… Nimeni a devenit un personaj autohton fantastic. Deși nevăzut, toți vorbesc despre Nimeni. De aceea am scos la lumină Cazul “Sărmașu”. Pentru că se poate și bine, nu doar rău.

 

Cătălin VISCHI


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: SOLUȚIA – Un primar a majorat cu 500% impozitele pe imobile ale unei firme care și-a lăsat clădirile și terenurile în paragină: Cazul „Sărmașu”

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button