Echipa PNLPoliticăSocialȘtiri

Deputatul PNL Mureș, Ervin Molnar, solicită predictibilitate în aplicarea programelor derulate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Deputatul PNL Mureș, Ervin Molnar, solicită predictibilitate și coerență în aplicarea programelor derulate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în condițiile în care beneficiarii intră cu mare greutate în posesia sumelor necesare investițiilor preconizate.

Parlamentarul liberal s-a adresat ministrului de resort, Barna Tanczos, căruia i-a expus petiția unui cetățean din municipiul Târgu Mureș, ce dorește să acceseze Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru persoanele fizice.

„Concret, persoana respectivă dorește să știe care sunt etapele necesare în scopul accesării Programului Casa Verde Fotovoltaice, pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum. De asemenea, cetățeanul care solicită sprijinul Ministerului Mediului vrea să înmagazineze surplusul de energie obținut, pentru situațiile în care sunt înregistrate avarii sau pene de curent, ce se pot extinde pe câteva zile, fapt ce conduce la un disconfort major. Persoana în cauză locuiește la ultimul etaj al unui bloc P+3 și ar avea posibilitatea construirii unei structuri proprii, fără alterarea blocului sau a celorlalte imobile, care să susțină panourile fotovoltaice”, a subliniat Ervin Molnar, în documentul oficial înaintat conducerii MMAP.

Deputatul PNL i-a mai transmis ministrului Barna Tanczos reticența românilor cu privire la viabilitatea acestui program. „Semnele de întrebare și chiar de îndoială ale populației referitoare la viabilitatea acestui program sunt absolut firești, din moment ce nici până acum nu au primit banii după ce au aplicat la ediția anterioară, cea din 2019, din cauza slabei evaluări a dosarelor. La acest capitol, sunt convins că ministrul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu mai au serios de muncă, pentru a nu induce oamenii în eroare și a nu le vinde pielea ursului din pădure”, a mai afirmat parlamentarul liberal.

În finalul interpelării, Ervin Molnar i-a cerut ministrului Barna Tanczos să-i răspundă la următoarele întrebări: „1. Care sunt demersurile concrete necesare persoanelor fizice ce care doresc accesarea programului de instalare de panouri fotovoltaice în vederea acoperirii necesarului de consum cu înmagazinarea surplusului obținut?; 2. Care este contribuția financiară a celor care depun astfel de proiecte?; 3. În cât timp vor primi răspunsul referitor la evaluarea dosarelor?”.

„Românii, în general, și mureșenii, în special, trebuie să știe și să fie informați corect în legătură cu programele de susținere inițiate de Ministerul Mediului, mai ales că acestea sunt finanțate în mare parte din bani europeni, iar oamenii plătesc o cofinanțare, care nu este modică. Consider că trebuie clarificate și analizate aspectele ce au condus la anularea dosarelor respective, precum și dacă cineva analizează aceste deficiențe și natura lor. Voi aduce la cunoștința mureșenilor răspunsul ministrului Barna Tanczos, imediat după ce îl voi primi”, a concluzionat deputatul Molnar.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button