Politică

Dușa a constatat: Mandatul de primar al Mariei Precup a încetat!

Prefectul de Mureș Mircea Dușa a semnat astăzi, în sfârșit, Ordinul prin care constată că mandatul de primar al Mariei Precup a încetat de drept odată cu rămânerea definitivă a Raportului Agenției Naționale de Integritate care a constatat că aceasta s-a aflat în incompatibilitsate între 2012 și 2014. Deși Maria Precup a pierdut definitiv procesul cu ANI încă din 29 mai, Mircea Dușa a declarat că a semnat abia astăzi Ordinul în baza noului Cod Administrativ, ca și când prevederea nu ar fi fost clară în vechea legislație. „Astăzi am semnat, în baza art 160 a noului Cod Administrativ, Ordinul prin care am constatat încetarea de drept a mandatului doamnei, ca urmare a rămânerii definitive a raportului ANI”, a declarat prefectul Mircea Dușa care a subliniat totodată că „doamna primar Precup are la dispoziție 10 zile să-l conteste în instanța de contencios administrativ”…

Reamintim că Maria Precup, care este și președintele executiv al PSD Mureș trebuia să părăsească fotoliul de primar al municipiului Reghin încă din 29 mai 2019, dată la care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv acțiunea prin care aceasta contesta raportul inspectorilor de integritate care în noiembrie 2015 o declarau în incompatibilitate ca urmare a faptului că în perioada 19 iunie 2012  – 10 decembrie 2014, „a deținut simultan funcția de primar și calitatea de cenzor al S.C. DACIA S.A., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea nr. 161/2003, precum și art. 91, alin. (3),  teza I din Legea nr. 161/2003”. Prima instanță s-a pronunțat încă din aprilie 2016, repingând acțiunea Mariei Precup, însă aceasta a făcut recurs la Instanța Supremă, unde nu a avut câștig de cauză, nici măcar în ceea ce privește încercarea de sesizare a Curții Constituționale.  „Respinge cererea de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru interpretarea şi aplicarea art.489 alin.(3) Cod pr.civ., formulată de recurenta-reclamantă Precup Maria. Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Precup Maria, împotriva sentinţei nr.41 din 15 aprilie 2016, pronunţate de Curtea de Apel Târgu-Mureş – Secţia a II-a Civilă, de Contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr.438/43/2015, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 mai 2019”. Întrebată la data respectivă va va părăsi fotoliul de primar, Maria Precup declara că așteaptă să fie emis ordinul de prefect și că nu se gândește la varianta demisiei.

Pentru că până la noul scrutin sunt mai puțin de 12 luni, la Reghin nu vor fi organizate alegeri anticipate, până la momentul alegerilor locale de anul viitor atribuțiile primarului fiind preluate de viceprimar. În momentul de față viceprimar este Mark Endre Dezso, însă nu este exclus ca, dacă acesta nu cade la înțelegere cu PSD, social-democrații reghineni să nu fie puși să-l revoce pe viceprimar și să pună în locul acestuia un consilier din rândul aleșilor PSD.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Dușa a constatat: Mandatul de primar al Mariei Precup a încetat!

Credit autor: Agenda de Mureș.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button