Echipa PNLPoliticăSocial

Ervin Molnar, deputat PNL:”Incitarea prin orice mijloace la violență, ură sau discriminare, sancționată printr-o nouă lege”

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat, în unanimitate de voturi, Proiectul de Lege pentru modificarea art.369 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal, care sancționează incitarea la violență, ură și discriminare!
Actul normativ introduce în cuprinsul său atât prevederea expresă ca subiect pasiv al infracţiunii de incitare la ură sau discriminare a oricărei persoane care face parte dintr-o anumită categorie, cât şi referirea la incitarea publică la violenţă ca modalitate de comitere a faptei.
Potrivit noii legi, trimisă spre promulgare președintelui României, Art. 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal va avea următorul conținut: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Mai ales în această perioadă de evoluție permanentă a tehnologiei și digitalizării, rasismul și xenofobia sunt din ce în ce mai periculoase pentru societatea românească. De asemenea, și în ceea ce privește discriminarea România este în situație de risc permanent, soluțiile de combatere legală a acestor fenomene nepotrivite unei civilizații europene fiind imperios necesare.
Consider că instigatorii și răuvoitorii de profesie trebuie pedepsiți, atunci când comit astfel de infracțiuni, cu sau fără bună știință, cu atât mai mult cu cât posibilitatea depistării acestui gen de fapte este destul de dificilă, în special în mediul online.
Salut adoptarea acestei legi, deoarece Comisia Europeană a notificat România privind transpunerea în legislația națională a reglementărilor europene privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.
Sunt convins că noua lege va reduce semnificativ numărul situațiilor de abuz psihologic și fizic generat de motive de discriminare, ură și violență, mai ales că înregistrăm o recrudescență a acestora în ultima perioadă.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button