Echipa PNLPoliticăSocialȘtiri

Ervin MOLNAR, deputat:”Legea pentru simplificarea regimului investițiilor pe piața de capital, adoptată de Parlament”

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat, cu mare majoritate de voturi, Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Inițiativa legislativă, a cărei coinițiator sunt, propune o serie de soluții concrete în vederea creării unui mediu fiscal mai prietenos și atractiv, care să încurajeze atragerea şi implicarea investitorilor individuali pe piaţa bursieră românească.

Prin acest act normativ, se va implementa un sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de 1% pe câştigul din transferul titlurilor de valoare deţinute mai mult de 1 an şi 3% pe câştigul din transferul titlurilor de valoare deţinute mai puţin de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate.

Noul sistem de impozitare încurajează deținerile pe termen mediu și lung, fapt ce asigură companiilor listate investiții mai predictibile și mai durabile. De asemenea, suplimentar, implementarea acestui nou sistem de impozitare implică și anularea creditelor fiscale acumulate pe baza pierderilor înregistrate în anii precedenți.

Nu în ultimul rând, simplificarea sistemului de impozitare va duce și la creșterea semnificativă a activelor administrate de fondurile de obligațiuni și, implicit, a creșterii investițiilor în titluri de stat. De asemenea, prezența unor investitori instituționali locali puternici va fi în măsură să producă îmbunătățirea lichidității pe piața titlurilor guvernamentale, precum și la creșterea atractivității lor și pe plan internațional.

Propunerea legislativă vizează încurajarea populației de a tranzacționa și de a investi prin brokeri și societăți de administrare înregistrate fiscal în România. Totodată, s-a avut în vedere creșterea eficienței și a gradului de colectare la bugetul de stat a taxelor din câștigurile de capital.

Apreciez în mod deosebit scopul emiterii proiectului legislativ, respectiv simplificarea regimului fiscal pentru investitori, ceea ce va conduce la creșterea investițiilor pe piața de capital, atât cu atragere de capital direct de la populație sau indirect, prin fondurile de investiții.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button