Politică

Interes sub așteptări pentru susținerea Inițiativei cetățenești susținută de CNS în forurile europene

După patru luni de la momentul demarării procedurii europene de strângere de semnături pentru susținerea iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale rezultatele nu sunt deloc optimiste pentru inițiatorii proiectului, respectiv Consiliul Național Secuiesc. Potrivit agenției maghiare de presă MTI, liderul CNS Balázs Izsák a declarat că în acest interval doar 20.000 de persoane au semnat pentru susținerea inițiativei. Asta în condițiile în care proiectul are nevoie de nu mai puțin de 1 milion de semnături care să fie adunate pe parcursul a maxim un an de zile. Balázs Izsák a declarat însă că numărul mic de semnături nu este în măsură să îl descurajeze și asta pentru că, transmite aceeași sursă, „s-a reuşit dezvoltarea unui concept care este convingător şi puternic pentru locuitorii regiunilor naţionale”, iar CNS a reuşit să atragă în acest proces parteneri serioşi. Preşedintele CNS a mai adăugat că din Transilvania doresc să colecteze 250.000-300.000 de semnături, un număr mare așteptându-se să fie colectate pe 27 octombrie cu prilejul așa numitei Zile a Autonomiei Ținutului Secuiesc, când în Secuime se vor organiza rugăciuni și vor fi aprinse „focuri de pază”.

Reamintim că secuii din CNS susținuți și de UDMR în demersul lor spun că Europa are multe regiuni în care UE ar putea avea mai mult succes dacă inițiativa cetățenească ar fi adoptată, printre acestea fiind Ţara Bascilor sau Tirolul. Asta cu atât mai mult cu cât politicile de coeziune ale UE au eșuat în anumite zone printre care și Ținutul Secuiesc. „Interesul UE este să se asigure că Europa se dezvoltă, în ansamblu, uniform şi că fiecare cetăţean european îşi poate găsi prosperitatea acolo unde s-a născut. UE nu are interes ca oamenii să emigreze din regiunile mai puţin dezvoltate şi să se formeze mari aglomerări”, a mai explicat Balázs Iszák citat de MTI.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Interes sub așteptări pentru susținerea Inițiativei cetățenești susținută de CNS în forurile europene

Credit autor: Agenda de Mureș.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button