reSTART Targu Mures reSTART România

Muncă și protecție socială

Salariu mediu net a crescut în august 2020 cu 231 lei, până la 3.275 lei pe lună, ceea ce înseamnă o creștere cu 7,6% față de aceeași lună din 2019.

Majorarea, de la data de 1 ianuarie 2020, a salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 2.080 lei la 2.230 lei.

Guvernul PNL a crescut pensiile cu 14%, cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani.

Punctul de pensie a crescut cu 177 de lei, de la 1.265 lei până la 1.442 lei.

Indemnizația socială pentru pensionari a crescut de la 704 lei la 800 lei. 4,9 milioane beneficiari.

 

Guvernul PNL a majorat alocațiile cu 20% pentru peste 3,6 milioane copii. Ne-am angajat că vom dubla alocațiile, etapizat, până în 2022.

La 1 ianuarie 2020, am majorat cuantumul alocației de stat pentru copii cu 100% din rata medie anuală a inflației, respectiv cu 3,8%. Indexarea anuală cu rata inflației păstrează puterea de cumpărare a alocațiilor.

Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial (part-time), prin care românii erau taxați pentru venituri pe care nu le aveau, o taxă abuzivă și anacronică a PSD, în contratimp cu dinamica și flexibilitatea crescânde ale pieței muncii.

Guvernul PNL a plătit salariul și alte indemnizații de sprijin pentru 1,4 milioane de români care s-au aflat în șomaj tehnic. Costul a fost de 7,2 miliarde lei. Indemnizațiile au fost stabilite la maximum 75% din câștigul salarial mediu brut.

 

Măsuri active de sprijin pentru angajați și angajatori:

Sprijin de 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei brut, pentru angajatorii care angajează pe perioadă nedeterminată: persoane de peste 50 ani concediate în perioada stării de urgență/alertă, tineri între 16-29 ani, înregistrați ca șomeri, cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, derulate pe teritoriul altor state. Până la finalul lui octombrie au fost încheiate convenții pentru 1.621 de persoane.

Am decontat 41.5% din salariu, timp de trei luni, pentru angajații care s-au întors la muncă începând din 1 iunie 2020. De această măsură au beneficiat un număr de 646.500 de persoane, sumele total plătite depășind 2 miliarde lei.

Sprijinirea, prin acordarea unei indemnizații lunare de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, a altor categorii de persoane care realizează venituri în regim independent, a căror activitate este redusă ca urmare a instituirii stării de urgență/alertă.

Sprijinirea angajatorilor care angajează lucrători sezonieri, avînd contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni – asigurarea decontării a 41,5% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.

Sprijinirea lucrătorilor zilieri prin decontarea, prin intermediul beneficiarului de lucrări, de la bugetul de stat a 35% din remunerația zilnică a acestora.

Sprijin pentru telesalariați – acordarea unei sume de 2.500 lei pentru angajații care au lucrat, cel puțin 15 zile, în regim de telemuncă în perioada stării de urgență, pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.

  • Am amânat ratele bancare pentru aprox. 321.000 de români, pentru o perioadă de 9 luni.
  • Am oferit pachete alimentare și sanitare persoanelor vulnerabile în valoare de 225 milioane euro pentru 1,2 milioane beneficiari.
  • Susținerea părinților care se ocupă de îngrijirea și supravegherea copiilor pe timpul suspendării temporare a unităților de învățământ, a creșelor și a grădinițelor prin acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. ( 34.000 de părinți beneficiari).
  • Am decontat concedii medicale în 7 luni din anul 2020 de 2,4 miliarde lei, de aproape două ori mai mult decât a făcut-o Guvernul PSD în 2018 (1,4 miliarde). În 2019, până la plecarea de la guvernare, Guvernul PSD a plătit doar 1,6 miliarde pentru concediile medicale.
  • Oferim tichete de masă caldă în valoare de 180 lei/lună persoanelor în vârstă de peste 75 de ani. Pentru această măsură am alocat un buget 133 milioane de euro, de care au beneficiat 290.000 de persoane.
  • Am acordat ajutoare de urgență în sumă totală de 4.093.800 lei pentru un număr de 1.236 familii și persoane singure aflate în situații de risc de excluziune socială. În timpul guvernării PNL, s-a redus timpul de așteptare, de la 6 luni la o lună, de la momentul solicitării/apariției situației de excluziune socială.
  • Am compensat cu 90% prețul de referință al medicamentelor pentru pensionari.
  • Ca urmare a colaborării la nivel de miniștri ai muncii din România și Germania pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă a lucrătorilor sezonieri, s-a realizat modificarea legislației muncii referitoare la condițiile de angajare și de muncă în Germania, cu precădere în industria cărnii, unde au existat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Coronavirus.

(Material comandat de: Partidul Național Liberal – Filiala Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 11200025 / Executat de Level One Marketing SRL prin https://stiri.infomures.ro )

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button