Politică

Tribunalul Mureș anulează primul din cele patru Ordine ale prefectului Dușa privindu-i pe foștii liberali din CL Tîrgu-Mureș

După ce au obținut în primă instanță suspendarea Ordinelor de Prefect, acum foștii liberali din CL Tîrgu-Mureș încep să obțină anularea pe fond a actelor emise de prefectul Mircea Dușa. Radu Todoran este primul fost membru PNL care a obținut câștig de cauză pe fondul speței după ce în prealabil obținuse suspendarea executării Ordinului.

Concret, Tribunalul Mureș a dispus ANULAREA ORDINULUI prin care prefectul de Mureș constata încetarea de drept a mandatului de consilier al lui Radu Todoran ca urmare a excluderii din partid și vacantarea postului. Iată soluția pe scurt, așa cum apare ea pe portalul instanțelor de judecată: „Admite acțiunea formulată de reclamantul T.L.R.,( dom.), în contradictoriu cu pârâtul P.J.M , (cu sediul în ). Anulează Ordinul nr. 118/08.03.2019 emis de pârât. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, ce va fi depus la Tribunalul Mureș. Pronunţată în condițiile prevăzute de art. 396 alin. 2 Cod procedură civilă azi, 30.05.2019. Document: Hotarâre  274/2019  30.05.2019”. În aceste condiții, prefectul de Mureș are două variante de lucru: fie face recurs, dacă susține că ordinul a fost emis cu respectarea legii și că interpretarea dată de instanța de fond este greșită, și așteaptă să vadă dacă instanța de control va întoarce decizia în favoarea sa, fie, după ce va citi motivarea soluției, va decide că instanța are dreptate și va emite un alt ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului lui Todoran. Dacă va recurge la cea de-a doua variantă Instituția Prefectului va trebui să aibă în vedere și celelalte trei ordine aflate pe rolul instanțelor de judecată și să le revoce dând altele cu respectarea legii. Cei mai mulți oameni politici cu care am vorbit însă în cursul acestei seri sunt de părere că prefectul va promova recurs și asta pentru a tărăgăna cât mai mult luarea unei decizii care să ducă la vacantarea posturilor de consilier local ocupate de foștii membri PNL. Asta în condițiile în care pronunțarea în primă instanță urmează să se producă până la sfârșitul acestei luni, termenul de recurs este de 15 zile de la comunicare, începe vacanța judecătorească, astfel că, cel mai probabil, soluțiile finale vor veni undeva la sfârșitul anului. Dacă vor fi de anulare a Ordinelor, noile Ordine vor fi din nou atacate în instanță, se va cere din nou suspendarea lor, astfel că, cel mai probabil, cei patru consilieri își vor duce mandatele până aproape de finalul legislaturii.

Trebuie precizat că în zilele și săptămânile următoare se judecă atât fondul în celelalte trei dosare, dar și recursurile formulate de Prefectura Mureș împotriva deciziilor de suspendare a executării. Astfel, în cazul lui Vasile Miculi, spre exemplu, marți se judecă recursul împotriva deciziei de suspendare a executării Ordinului la Curtea de Apel, iar miercuri se judecă procesul pe fond.

Biroul Politic Județean al Partidului Național Liberal filiala Mureș a validat în ședința din 7 februarie propunerea organizației PNL Târgu-Mureș de excludere din partid a consilierilor locali ai PNL prezenți la ședința Consiliului Local Municipal Târgu-Mureș din data de 31 ianuarie 2019, respectiv Dumitru Matei, Pavel Dumitru, Radu Todoran, Vasile Miculi și Călin Moldovan. „La începutul anului 2019, am preluat mandatul de președinte interimar al organizației municipale Târgu-Mureș a Partidului Național Liberal, acceptând astfel să îndeplinesc sarcina încredințată de Biroul Politic Județean, în vederea dinamizării, transparentizării și eficientizării activității PNL la nivelul municipiului Târgu-Mureș. Orașul are de recuperat o distanță semnificativă față de alte comunități locale, în special din Transilvania, care au reușit tocmai prin dialog, dezbatere și implicare. Plasarea în mapa de ședință, cu numai câteva minute înainte, a unor proiecte deosebit de importante pentru comunitatea târgumureșeană trebuie să înceteze să mai fie o practică a Executivului Local. Partidul Național Liberal va susține orice proiect propus în favoarea târgumureșenilor, însă numai după consultarea acestora și dezbaterea de către specialiștii partidului. România anului 2019 nu mai trebuie să fie moșia niciunui deținător vremelnic al unei demnități publice. Partidul Național Liberal își respectă alegătorii și își asumă rolul de reprezentare a intereselor acestora, conform mandatului acordat prin votul exprimat”, declara atunci liderul PNL Tîrgu-Mureș Ervin Molnar potrivit căruia votul consilierilor locali ai PNL în ședința cu pricina a fost dat contrar celor stabilite împreună cu Biroul Politic Local, de solicitare a amânării de pe ordinea de zi a proiectelor introduse în regim de urgență, în cazul lipsei justificării urgenței. Pe 8 martie, prefectul Mircea Dușa a emis ordinele prin care constata încetarea de drept, înainte de termen, a mandatelor celor cinci consilieri locali excluși din partid. Patru din ei au contestat ordinele, iar al cincilea s-a conformat deciziei PNL Mureș și a renunțat la lupta pentru fotoliul de ales local, este vorba de Pavel Dumitru, care ulterior s-a înscris în ALDE.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Tribunalul Mureș anulează primul din cele patru Ordine ale prefectului Dușa privindu-i pe foștii liberali din CL Tîrgu-Mureș

Credit autor: Agenda de Mureș.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button