Echipa PNLPoliticăSocialȘtiri

Ervin MOLNAR, deputat:”PNL a inițiat și votat legea care stabilește noile normative de cheltuieli pentru autoritățile publice”

Camera Deputaților a adoptat cu majoritate de voturi Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, inițiat de parlamentarii PNL.

Legea, al cărei coinițiator sunt, are  ca obiect de reglementare modificarea art.5 alin.(8)-(92) al Ordonanţei Guvernului nr.80/2001. Practic, se modifică valoarea maximă pentru preţul de achiziţie al autoturismelor din dotarea autorităţilor administraţiei publice şi a instituţiilor publice, pentru a corespunde realităţilor economice actuale şi a necesităţilor respectivelor entităţi publice.

Este evident că normativele de cheltuieli stabilite prin actul normativ modificat nu mai erau actuale și conforme realității. Ca atare, se impunea reconfigurarea acestora și aducerea la zi, mai ales că ultima modificare a valorilor a avut loc în urmă cu zece ani.

Din 2012 și până în prezent, toate sectoarele esențiale ale economiei naționale au suferit schimbări majore, care impuneau aceste armonizări legislative. Având în vedere evoluția ascendentă a prețurilor de achiziție a autoturismelor, autoritățile și instituțiile publice aveau imperioasă nevoie de racordarea normativelor de cheltuieli la realitățile economice.

În acest sens, prin legea votată în Parlament a crescut valoarea maximă de achiziție a autoturismelor de la 18.000 la 20.000 de euro, inclusiv TVA. Acestă creștere le va permite autorităților publice să achiziționeze autoturisme care corespund din punct de vedere al dotărilor generației actuale.

Nu în ultimul rând, noua lege stabilește un criteriu obiectiv privind conversia prețurilor de achiziție din euro în lei, care se va calcula la cursul BNR din ziua semnării contractului de achiziție.

Apreciez votul majoritar al acestui act normativ, cu atât mai mult cu cât legea nu are niciun impact financiar, achizițiile de autovehicule fiind în gestiunea bugetului propriu al fiecărei instituții publice.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button