PoliticăSocialȘtiri

Ervin MOLNAR, deputat:”Ziua națională a lecturii, o șansă pentru revitalizarea apetitului pentru citit al românilor”

Președintele României a promulgat Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii, inițiată de parlamentari PNL. Actul normativ, al cărui coinițiator sunt, a fost votat de Camera Deputaților, ca for decizional, la finalul sesiunii parlamentare de anul trecut. Acesta legiferează modalitatea de încurajare a lecturii în țara noastră, în scopul creșterii apetenței românilor, și îndeosebi a tinerilor, pentru citit.

Potrivit noii legi, în data de 15 februarie a fiecărui an autoritățile publice locale și centrale vor putea organiza și finanța, împreună cu biblioteci, muzee, instituții de învățământ sau ONG-uri, campanii și proiecte destinate încurajării lecturii. Legea nr. 21/2022 mai stipulează că, în săptămâna care include Ziua Națională a Lecturii, vor fi organizate activități de promovare și încurajare a lecturii, prin cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuții libere și dezbateri despre literatură și cărți, precum și alte programe similare. De asemenea, în data de 15 februarie, personalul didactic și elevii vor desfășura activități de promovare și încurajare a lecturii, în timpul orelor de curs.

Consider extrem de pozitivă intrarea în vigoare a acestei legi, în contextul în care am ajuns să fim pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește lectura. Un român citește, în medie, doar o carte pe an, comparativ cu un locuitor al Germaniei, care citește 16 cărți pe an, conform datelor oficiale europene. Într-un alt studiu, care măsoară orele de lectură săptămânale ale cetățenilor de pe mapamond, media unui român este de o jumătate de oră pe săptămână, ceea ce înseamnă cinci minute zilnic. Spre comparație, în Cehia, prima țară europeană din acest clasament, se citește în medie pe cap de locuitor 7,24 ore săptămânal,  iar campioana este India, cu 10,42 ore, urmată de Thailanda cu 9,24 și China cu 8 ore pe săptămână.

Este evident că trebuie să reducem decalajele existente între România și celelalte țări din Europa și din lume la capitolul lectură, iar Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii este un foarte bun prilej de a recupera diferențele existente.

În plus, sunt sigur că orice formă de încurajare a lecturii va avea un alt efect benefic pentru generațiile viitoare, prin reducerea numărului analfabeților funcționali din țara noastră, domeniu în care iarăși, din păcate, deținem un neonorant loc fruntaș la nivel european și nu numai.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button