Social

Ideo Ideis Festivalul #16 sarbatoreste cultura tanara in comunitatile din Alexandria si alte 8 orase

Ideo Ideis Festivalul National de Teatru Tanar, cel mai mare eveniment dedicat educatiei alternative pentru liceeni, a ajuns la cea de-a 16-a editie.  Timp de o saptamana, in perioada 9-15 august, comunitati de liceeni din 9 orase vor avea parte de o experienta intensa de explorari personale, prin teatru si arte alaturate.

De-a lungul a 15 ani de existenta, Ideo Ideis a creat spatiul in care peste 3000 de adolescenti pasionati de teatru si arte alaturate au intalnit profesionisti care, prin mentorat, i-au adus mai aproape de vocatia lor si de ei insisi. Prin cele peste 500 de evenimente – spectacole invitate, ateliere de maiestrie, filme si masterclass-uri, festivalul a nascut o adevarata miscare sociala si artistica in comunitatea locala, demonstrand astfel nevoia de proiecte culturale in orasele prea putin expuse la astfel de evenimente.

Editia a 16-a, ce va avea loc intre 9 si 15 august in Alexandria si alte 8 orase din tara, propune adolescentilor o tema sensibila, dar foarte importanta pentru viitorul lor: Identitatea. Organizatorii cred in puterea cu care un adolescent se poate exprima, crea si creste in comunitatea din care face parte, fiind ei insisi foarte tineri atunci cand au inceput drumul catre ceea ce Ideo Ideis a devenit astazi.

„Formatul din 2020 este potrivit si in acest an, in contextul in care suntem in continuare nevoiti sa cautam solutii pentru a organiza festivalul in conditii optime. Feedback-ul excelent pe care l-am primit dupa editia de anul trecut, desfasurata in conditii similare, ne-a facut sa reluam drumul catre comunitatile trupelor selectate, participante la festival”, transmit organizatorii.

Cele 9 trupe selectate si orasele in care Ideo Ideis ajunge in 2021 sunt: 3,14 – Buzau, A.C.T. – Bacau, ALTER EGO – Alexandria, AMPRENTE – Brasov, ART ATTACK – Sibiu, DRAMA CLUB – Botosani, PRAF DE STELE – Constanta,  SILVER – Baia Mare si VICTORY OF ART – Bucuresti.

Alexandria ramane nucleul Ideo Ideis si pentru editia din acest an. Astfel, programul festivalului este concentrat pe ateliere de maiestrie, intalniri cu mentori si dezbateri pe idei culturale diverse. Spectacolele de teatru si proiectiile de film vor fi si ele prezente in cele sapte zile de desfasurare, continuand sa aduca la Alexandria subiecte de interes, in rezonanta cu tema festivalului si explorarile personale ale adolescentilor participanti.

Incepand cu aceasta editie, Ideo Ideis are si un nou director. Liviu Romanescu, prezent in echipa de 14 ani, actor, producator si trainer, este absolvent al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica ,,I.L.Caragiale’’ din Bucuresti si al The Oxford School of Drama. Prin hub-ul artistic romano-britanic Vanner Collective, al carui co-fondator este, Liviu organizeaza, din 2015, turnee nationale si campanii de informare prin intermediul spectacolelor de teatru, abordand subiecte precum sanatatea mentala, cenzura, empatia, fenomenul de bullying, masculinitatea toxica sau tema mostenirilor transgenerationale pe filiera mama-fiica.

„Ideo Ideis a fost locul in care m-am definit, in care am inceput sa iau decizii legate de mine, de drumuri pe care le-am ales. Inca de la prima editie, acum 16 ani, a fost un loc al intalnirilor si al revelatiilor. Daca ii intrebati pe cei care au trecut de-a lungul anilor prin festival, cel mai probabil va vor spune acelasi lucru. Este unul dintre principalele motoare ale dezvoltarii prin educatie alternativa pe care Romania le-a avut in ultimele doua decenii si a pornit si cel mai onest, de la tineri catre tineri. Este si motivul pentru care i-am mintit pe ai mei ca ma duc la cursuri de pregatire la UNATC si am „fugit” de acasa pentru prima editie a festivalului. Si am ramas alaturi de echipa inca de atunci (chiar daca timp de 2 ani am cutreierat prin strainatate”, spune noul director al festivalului, Liviu Romanescu.

„De 16 ani, spiritul Ideo Ideis continua sa atraga tot mai multi tineri si adulti cu spirit tanar Ultimul an ne-a dat curajul sa iesim, prin caravanele Ideo, si spre alte orase din tara. Continuam sa crestem acest dialog cu tinerii din Romania, sa gasim impreuna libertatea de a visa si curajul de a exprima”, mai transmite directorul festivalului despre editia din 2021.

Festivalul National de Teatru Tanar face parte dintr-un manifest artistic si social care s-a cristalizat in 2021, folosindu-se de experienta si avantul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decat un festival, pastrand nucleul care l-a consacrat, si anume evenimentul de vara din Alexandria, dar construieste o structura bazata pe sase piloni principali: tabara de arte performative si revelatii, festivalul de teatru tanar, capsule de teatru si desteptari, laboratorul de explorare personala prin teatru si arte alaturate, productii de teatru, filme si inclasabile si teatrul tanar – un teatru fizic, cu sediul in Bucuresti.

Noutati si detalii despre festival pot fi urmarite pe  site, Facebook si Instagram sau in clipul disponibil aici: https://youtu.be/he4FqSNhE-E.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button