SocialȘtiri

Insule ecologice digitalizate prin PNRR pentru orașe mai curate

Reducerea la nivel național a cantității de deșeuri nereciclate reprezintă una dintre principalele provocări cu care se vor confrunta în următorii ani atât autoritățile centrale sau locale cât și cetățenii României.

Până în anul 2035, țara noastră trebuie să reducă până la 10% cantitatea de deșeuri municipale depozitate, în condițiile în care în prezent 70% din gunoi este depozitat în gropi (multe dintre ele neconforme) în timp ce media europeană este de 24%.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă o șansă importantă pentru implementarea unui management corect al tuturor tipurilor de deşeuri. Bugetul primit prin PNRR este de 1,2 miliarde de euro și necesită implementarea proiectelor asumate până în anul 2026. În următorii doi ani, trebuie construite 565 de centre de colectare pentru comunităţile mici şi medii, dar şi 7 centre integrate de colectare a deşeurilor. Pentru atingerea obiectivelor vor fi instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere şi de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autorităţi de la distanţă.

O cerere de finanțare poate include un număr maxim de insule ecologice digitalizate, corelat cu numărul de locuitori ai Unității Administrative Teritoriale (UAT) beneficiare.

În cazul UAT sub 20.000 de locuitori pot fi solicitate fonduri pentru un număr de maxim 25 de eco-insule digitalizate. Pentru UAT cu până la 50.000 de locuitori numărul maxim de eco-insule digitalizate este 50 iar pentru cele cu până la 100.000 de locuitori pot fi cerute fonduri pentru maxim 100 eco-insule digitalizate. Pentru orașele cu până la 200.000 de locuitori pot fi atrase fonduri pentru construcția a cel mult 200 de eco-insule digitalizate. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

De exemplu, în cazul unui oraș precum Galați cu o populație de aproape 300.000 de locuitori autoritățile pot solicita fonduri pentru instalarea a maximum 300 de eco-insule digitalizate.

Conform ghidului de accesare a fondurilor europene, valoarea maximă eligibilă este de 14.550 euro/eco-insulă, aceasta neincluzând eventualele lucrări de construcții-montaj necesare pentru înființarea insulelor iar proiectele trebuie încheiate până în iunie 2026.

Compania românească Best Tools s-a implicat de mai mulți ani în producerea, importul și instalarea de echipamente smart pentru colectarea deșeurilor municipale.

Firma pune la dispoziție nu doar instalațiile ci și consultanța, training-ul și service-ul la nivel național pentru:

platforme subterane de colectare a deșeurilor care dispun de 2 sau 4 coșuri de inserție din inox, aflate la suprafață, iar pubelele/containerele de gunoi sunt poziționate în subteran;

containere semiîngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Modelele Z-Bin și R-Bin au forme diferite – sferică și dreptunghiulară, sunt disponibile în mai multe dimensiuni, oferă numeroase beneficii și pot fi instalate în orice spațiu;

sisteme supraterane de colectare a deșeurilor.

În ultimii ani, compania a instalat platformele subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor în orașe precum București, Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, Alba Iulia, Florești, Turda, Tășnad, Luduș, Cernavodă etc

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button