Echipa PNLPoliticăSocialȘtiri

Vot pentru siguranța cetățenilor în fața urșilor periculoși

Nu este un secret pentru nimeni faptul că atacurile urșilor în comunitățile locale s-au întețit în ultimii ani, mai ales în județele Brașov, Prahova, Mureș, Harghita și Covasna, fiind înregistrate mii de reclamații anual, atât din partea cetățenilor, cât și a reprezentanților administrației publice locale.

Am adoptat în Camera Deputaților – care are calitatea de Cameră decizională – forma finală a Ordonanței de Urgență a Guvernului 81/2021, privind metodele de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, cu modificările cerute de Președinție (forma inițială, adoptată anul trecut, a fost retrimisă pentru reexaminare).

În forma finală a legii, pe care am adoptat-o, se stabilesc condițiile intervenției imediate asupra urșilor periculoși în aria localităților unde sunt semnalați, fiind prevenite, de asemenea, eventualele abuzuri.

Legea asigură un echilibru între dreptul la viață și integritate fizică a persoanelor, pe de o parte, și prevenirea atacurilor săvârșite de animalele sălbatice aparținând unor specii protejate, de cealaltă parte.

Ca urmare a acestei legi, se asigură atât climatul de siguranță în comunitățile umane, cât și protejarea speciei urs brun.

În textul de lege votat se menține intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în mod gradual – prin alegerea, de către conducătorul echipei de intervenție, a uneia dintre următoarele metode: alungarea ursului, tranchilizarea și relocarea sau, în cazurile justificate, extragerea prin eutanasiere sau împușcare a animalului periculos.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button