Știri

Studiu alarmant: băuturile dietetice fără zahăr cresc riscul de boli hepatice cu 60%. 

Un studiu științific major prezintă concluzii alarmante: atât băuturile îndulcite cu zahăr, cât și cele cu îndulcitori artificiali (considerate sănătoase) cresc semnificativ riscul de dezvoltare a bolii hepatice MASLD, cea mai frecventă afecțiune cronică a ficatului la nivel global.
Cercetarea, prezentată la UEG Week 2025, a urmărit 123.788 de participanți din baza de date UK Biobank pe o perioadă mediană de 10,3 ani. Rezultatele arată că un consum zilnic de peste 250 grame (echivalentul unei doze standard) de băuturi cu îndulcitori artificiali crește riscul de MASLD cu 60%, în timp ce băuturile cu zahăr îl majorează cu 50%.
„Studiul nostru arată că băuturile cu îndulcitori artificiali au fost asociate cu un risc mai mare de MASLD chiar și la niveluri modeste de consum, cum ar fi o singură doză pe zi. Aceste constatări contestă percepția comună că aceste băuturi sunt inofensive”, a declarat Lihe Liu, autorul principal al studiului.
Descoperirea cea mai îngrijorătoare este că băuturile dietetice sau „zero” au fost suplimentar legate de o mortalitate hepatică crescută, ceea ce nu s-a observat în cazul băuturilor cu zahăr. Din cei 123.788 de participanți, 1.178 au dezvoltat MASLD, iar 108 au decedat din cauze legate de ficat.
Punctul.ro


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Studiu alarmant: băuturile dietetice fără zahăr cresc riscul de boli hepatice cu 60%. 

Credit autor: Punctul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button