
Creșterea animalelor pe pășunile din jurul satelor s-a practicat în toate zonele țării. Vitele și cornutele mari au fost dintotdeauna în centrul preocupărilor agricultorilor, fiind indispensabile în cultivarea pământului și în efectuarea transporturilor. Totodată ele au fost principalele furnizoare de lapte pentru consumul zilnic în gospodărie, de piei, pentru confecționarea încălțămintei și de carne.
După perioada de stabulație, începe pășunatul vitelor, primăvara devreme, prin grădini, fânațe, de pe lângă case, iar spre sfârșitul lunii aprilie animalele trec la pășunatul de vară, până toamna. În jurul sărbătorii de Sf Gheorghe proprietarii de vite pregătesc animalele pentru a le scoate la 1 mai, se întâlnesc și tocmesc ciurdarul, în funcție de numărul de animale.
Râpa de Jos este satul din județul Mureș unde mai întâlnești cireada de vite pe stradă. Groza Ioan Vasile este ciurdar în sat de 9 ani și conduce zilnic 300 de vaci pe ulița satului, pornind de la casele oamenilor până la locul de pășunat. La 4 km de sat e pășunea Sărăștiu, teren care aparține primăriei Vătava concesionat Asociației.
Proprietarii au mai multe vaci, așa se explică numărul mai mic al locuitorilor decât al vacilor în sat. La recensământul din 2022 numărul locuitorilor era de patru sute.
Punctul.ro
Aceasta stire este preluata.
Sursa articolului: Tradiția cirezii de vite și pășunatul în împrejurimile satului păstrată la Râpa de Jos
Credit autor: Punctul.