Administrație

BANI EUROPENI – Comunele mureșene, locul 3 la fonduri europene atrase, pe locul 1 la nivel județean fiind comuna Sânpaul

FINANȚĂRI. După ce în 2017 comunele mureșene au atras cele mai multe fonduri europene din România (20,68 milioane de euro), pe locul 1 la nivel județean fiind comuna Gurghiu (cu 1,24 milioane de euro), în 2018 comunele mureșene s-au situat tot pe podiumul clasamentului național, pe poziția a 3-a, însă reușind să atragă în total cu peste 8 milioane de euro mai puțin decât în 2017.

 

Conform unui raport oficial al Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, structură a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, comunele din județul Mureș au atras anul trecut 12,51 milioane de euro, într-un top național privind atragerea fondurilor europene de administrațiile din zonele rurale clasându-se după comunele din județele Bistrița-Năsăud (26,46 milioane de euro) și Harghita (13,16 milioane de euro).

 

La nivel județean, comuna Sânpaul (a cărei administrație e condusă din anul 2000 de Simon István – UDMR) a reușit să atragă cele mai multe fonduri europene: 1.037.000 de euro. Într-un clasament al comunelor-campioane județene în 2018, Sânpaul se situează pe locul 9 în țară.

 

Subliniere: în 2018 s-a constat un regres al sumelor încasate de administrațiile publice din mediul rural din România. Dacă în 2017 s-au înregistrat fonduri europene care au totalizat 236,9 milioane de euro, în 2018 acestea au totalizat 376,5 milioane de euro.

 

Fără a ne automăguli, sumele nerambursabile europene (cei mai ieftini bani) atrase de administrațiile publice sunt în continuare extrem de mici în comparație cu potențialul care poate fi atras și, ceea ce este mai grav, sunt atrase într-un procent din ce în ce mai mic, la orizontul speranței neîntrevăzându-se nimic optimist.

 

Liviu DAMIAN


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: BANI EUROPENI – Comunele mureșene, locul 3 la fonduri europene atrase, pe locul 1 la nivel județean fiind comuna Sânpaul

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button