Administrație

„CHIBZUINȚĂ” – O jumătate de milion de lei din banii orașului pentru Zilele Municipiului Reghin

PARANGHELIE. 500.000 de lei s-au alocat în acest an pentru Zilele Municipiului Reghin (manifestare publică cunoscută și sub denumirea Zilele Reghinene). Tot e bine, anul trecut pentru această paranghelie tradițională (aflată în 2019 la a XVIII-a ediție) s-au alocat din pușculița urbei 600.000 de lei, deci s-a făcut o reducere financiară, probabil în speranța că apetența pentru distracție va învinge tensiunile create de cheltuirea cu atâta larghețe a banilor publici. Însă s-a redus și timpul de distracție, de la 7 zile anul trecut, la trei zile anul acesta (12-14 iulie 2019).

 

Administrația publică locală o să-i convingă pe aleșii reghinenilor, consilierii locali, că-i bine (să aprobe virarea banilor), c-o să fie frumos și că o să vină “cel puțin” 30.000 de oameni în cele trei zile de paranghelie publică, adică o medie de 10.000 de oameni (are mai puțină importanță acum, dar n-o să vină – argument: tot ei au consemnat că până acum recordul ar fi fost, cu estimarea din burtă caracteristică celor care jonglează bani publici, de 9.000 de oameni/seară, la ediția de anul trecut, când au fost „concerte susținute de trupe de renume”).

 

Pe ce se cheltuie banii

 

Banii o să fie cheltuiți așa: jumătate pentru plata artiștilor (250.000 de lei), 70.000 de lei cheltuieli de transport, cazare și masă pentru delegațiile străine (doar și ai noștri se duc în excursii publice în străinătate, deci e un soi de reciprocitate, cu amendamentul că se plătește din banii tuturor reghinenilor). Apoi se alocă 48.000 de lei (peste 10.000 de euro) pentru închiderea gurii presei aservite și abonate la banii publici, sub formă de promovare a evenimentului (transmisii tv, afișe, articole etc.).

 

Scenotehnica (sonorizarea și luminile) o să fie plătite cu 45.000 de lei, iar 30.000 de lei o să fie hrana pentru artiști (ăia mai mici probabil, care o să cânte pe-o ciorbă, pentru că masa celor mari este cuprinsă în cei 250.000 de lei alocați artiștilor) și efectivele participante (adică jandarmi, pompieri, poliția municipală și locală, ambulanța și chiar niscaiva oameni de la… Aquaserv). Evident în suma asta urmează să mănânce și… reprezentanți ai Primăriei, după cum este specificat în fișa de buget estimativ.

 

Tot 30.000 de lei este repartizat pentru premierea olimpicilor și sportivilor, aceștia urmând să primească nu bani, ci flori, diplome, cupe, medalii și premii – ca-n comunism. În fine, de 10.000 de lei o să se închirieze mereu insuficientele toalete, alți 10.000 de lei sunt puși deoparte pentru cheltuieli neprevăzute, iar de 7.000 de lei se plătesc focurile de artificii. Totalul: 500.000 de lei.

 

Sigur, din această sumă, Primăria condusă de Maria Precup susține că o să recupereze vreo 180.000 de lei, din închirierea domeniului public (150.000 de lei) și sponsorizări (30.000 de lei). Practic. Asta am intenționat să anunțăm public: cheltuirea a o jumătate de milion de lei din banii unui oraș pentru o paranghelie de trei zile.

 

Cătălin VISCHI


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: „CHIBZUINȚĂ” – O jumătate de milion de lei din banii orașului pentru Zilele Municipiului Reghin

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button