Administrație

DEMONTAREA MANIPULĂRII – Surse oficiale: adevărul despre „mulțimea de bani” atrasă de Péter în Mureș și de Florea în Târgu Mureș

EXCLUSIV. Într-o comparație ușor forțată, dar utilă pentru o mai bună înțelegere și de nespecialiști, veniturile unei entități publice (consiliu județean sau primărie, în cazul de față) sunt similarul cifrei de afaceri a unei firme. Adică toți banii de care a dispus respectiva entitate administrativă într-un an, în cazul de față 2018.

 

În contextul în care se tot recită public că președintele administrației județului Mureș, udemeristul Péter Ferenc, și primarul municipiului reședință de județ, Dorin Florea, sunt foarte performanți rezolvând atât de mulți bani pentru administrațiile pe care le conduc și proiectele din județ, msnews vă dezvăluie care este, de fapt, adevărul.

 

Informațiile, cifrele și procentele din prezenta scriere provin exclusiv din documente oficiale ale instituției statului abilitate în acest sens, respectiv Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, serviciu din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

 

Județul Mureș

 

În 2018, cele 102 UAT-uri (municipii, orașe, comune) Consiliul Județean (CJ) Mureș au avut venituri care au totalizat 1,35 miliarde de lei, ceea ce situează instituția administrației județene condusă de udemeristul Péter Ferenc abia pe locul 13 într-un clasament național (care cuprinde cele 41 de județe și municipiul București).

 

Adică suntem acolo unde ne e locul, puțin mai jos decât locul (12) ocupat de Mureș în funcție de numărul de locuitori. Procentual, toate UAT-urile din Mureș CJ Mureș a avut 2,36% din veniturile obținute la nivel național.

 

Consiliul Județean Mureș

 

La nivel județean, CJ Mureș a avut în 2018 venituri de 355 de milioane de lei, situându-se pe locul 18 într-un clasament național. Nicio strălucire, locul de mijlocul clasamentului, mult sub locul ocupat de județ în funcție de numărul de locuitori.

 

Totuși, în clasamentul regional, CJ Mureș se situează pe primul loc din cele 6 județe care compun Regiunea Centru, având venituri mai mari decât toate celelalte consilii județene (adică, administrațiile județene din întreaga regiune obțin venituri cifrate mult sub potențial). Procentual, CJ Mureș a avut 2,67% din veniturile obținute de toate consiliile județene (am scos din calcul Primăria Generală a Capitalei).

 

Târgu Mureș

 

Să vedem cum stă situația în municipiul reședință de județ, Târgu Mureș, autodeclarat 
de primarul Dorin Florea Orașul Armoniei. Păi, nu prea avem armonie nici la venituri. 
În 2018, Târgu Mureș a totalizat venituri de doar 279 de milioane de lei (cât Pitești, 
oraș mai mic decât Târgu Mureș).

 

Într-un clasament național al veniturilor obținute anul trecut de municipiile reședință de județ, Târgu Mureș se situează abia pe locul 13-14, ca un municipiu de rangul II cum este clasificat. Procentual, Târgu Mureș a avut 1,43% din veniturile obținute în 2018 de toate cele 41 de municipii reședință de județe București.

 

Concluzia

 

Am făcut public aceste sume, procente și clasamente pentru a nu ne mai hrăni informațional din auto-laudele șefilor administrațiilor din Mureș (Florea e un campion absolut în acest sens), nu doar pentru că sunt plătite din bani publici pentru a le crea o imagine pozitivă, ci pentru că sunt manipulatorii, nespunând întreg adevărul.

 

E logic ca într-un județ, într-un municipiu, oraș, sau comună să se facă investiții, se fac pretutindeni. E ilogic ca acestea să fie fals prezentate ca favoruri făcute populației, sau ca fiind meritul șefilor administrativi (președinte al CJ, sau primar).

 

 

Doar în această țară, politruci cocoțați la pârghiile decizionale prezintă lucruri firești (ca asfaltarea unei străzi, sau a unui drum județean, ori curățenia, sau montarea unui acoperiș) drept mari realizări care li se datorează în exclusivitate. Nu, nu li se datorează lor. Ei sunt plătiți cu foarte mulți bani, din banii munciți de fiecare român, să lucreze pentru implementarea acelor proiecte. E munca pentru care sunt recompensați cu vârf și-ndesat.

 

Cătălin VISCHI

 

 

 

 


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: DEMONTAREA MANIPULĂRII – Surse oficiale: adevărul despre „mulțimea de bani” atrasă de Péter în Mureș și de Florea în Târgu Mureș

Credit autor: admin.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button